Saturday, February 12, 2011

Puding Peach Mamayiyen :)


Kelihatan sedap tak Puding ini?? hehe..
*drooling eyes*



Puding Peach Mamayiyen :)

Ok jum saya ajarin teman teman semua cara cara nak buat puding peach..ni sebenarnya adalah resepi kakak ipar ku kak Azni.. dah lama tak buat puding..so minggu lepas tiba tiba rasa nak buat..apa lagi terus beli bahan bahan kat Carrefour dekat ngan rumah tu..



Bahan bahan nya adalah sangat simple:
(saya bagitau bahan basic yang perlu ada je ye)

. Tepung castard 1 cawan
. 1 Tin Peach slices
. 1 Tin susu cair
. 1 Peket Serbuk agar agar
. Sebiji telur (lupa nak snap)

*santan tu hanyalah hiasan je kat sini..tersnap sekali hari tu..hehehe..


CARA CARA:


Rebus agar agar bersama 4 cawan air
agar agar sepatutnya pilih yang kaler jernih..tapi hari tu ku tersilap beli kaler merah..so guna je lah kaler merah ni..
(bila dah sebati agar2 tadi..asingkan sebekas cawan agar2 untuk topping)



sementara menunggu agar2 tadi masak...sediakan bahan bahan untuk puding iaitu:

sebiji telur
secawan castard
1/2 tin susu cair
(gaul sekali ketiga2 bahan tadi sehingga sebati)




bahan2 puding tadi akan jadi seperti ini



masukkan bahan2 puding tadi ke dalam acuan agar2 yang dimasak tadi..
gunakan penapis supaya tekstur puding lebih halus katanyer :)

*sempat i snap sambil tangan sebelah tuang bahan2 puding tadi*
kelas kan..hehe..



setelah bahan bahan tadi di campurkan..
macam inilah rupanya


tuang ke dalam bekas yang comel..
yakni bekas yang kita nak hidang untuk di makan kelak



lepas tu..susun peach slices tadi mengikut citarasa masing masing..
ni saya dengan yiyen yang susun :)

*yang dalam cawan tu ialah..agar2 yang di asingkan untuk tujuan topping tadi*



last sekali tuangkan agar2 yang kita dah asingkan dalam cawan tadi..sabagai pelekat puding dan peach tadi..atau sebagai topping..



so ianya ada 3 lapisan..puding di bhg bawah..peach di bahagian tengah dan agar agar di bahagian atas..



Walla!!! dah siap..Ensemboy pun tak sabar nak rasa puding peach ku!!
sabar ye sayang...panas lagi ni..



masukkan ke dalam peti sejuk untuk efek puding & agar agar yang lebih sedap :)



dah sejuk..
potong mengikut citarasa memasing juga..



akhir sekali...
hidangkan puding peach tadi bersama susu cair yang lebih tadi!!

dah siap dah & now masa untuk makan....oh enak!! nyum nyum!!

selamat mencuba kawan kawan!
you can do it :)


8 comments:

  1. oh sedapnya..nanti mau cuba. thanx 4 sharing :D

    ReplyDelete
  2. nyum3..nak try la nnt ek mama yiyen. Klu jadi leh post dlm blog...huhu. Nmpk cam senang kan..drooling tgk pic tu...nyum2.

    ReplyDelete
  3. hi eis..u're welcome..cubalah..

    Elin: boleh jer..try lah pasti menjadi. nanti bagi saya link dia ye..nak juga tgk kalau menjadi puding tu..

    p/s: jgn lupa letak gula ye.lupa nak mention kat sini..

    ReplyDelete
  4. mama yiyen..time masukkan bahan2 puding tu dlm agar2...api bukak or not? Kena masak smpi kembang ker? Bahan2 da beli..tggl nk buat je nih..uhuuuu..semangat tau.

    ReplyDelete
  5. mamayiyen harus tukar itu colander... kasi yg ada branded... ikea ke, tupperware ke... heheh...
    best ur pudding kt ot itu hari...

    senyum sokmo... ^_^

    ReplyDelete
  6. hi Elin..masa masuk kan puding tu dalam agar2..api mesti buka ye..kacau sehingga sebati then baru tutupkan api..kemudian tuangkan ke dalam bekas..xdelah sampai kembang :p
    Good Luck with Mamayiyen's pudings ye..

    kak wan: Thanks kak..nanti kalau sempat nak bawak gi OT lagi.. aiyooo itu tupperware manyak dalam almari lo..lupa kasi keluar :p

    ReplyDelete
  7. kite da buat...sila la bg komen..hihihi..nyum3.


    http://hattaleen.blogspot.com/2011/02/peach-pudding.html

    ReplyDelete
  8. Thanks leen sbb sudi try recipe ni :) saya dah comment kt entry tu..comel puding hijau tu..hehe..

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

Advertisement

Blog Widget by LinkWithin