Saturday, October 29, 2011

Welcome to the world Colton Hakeem Tawith!




Syukur Alhamdulillah..
Anak buah American + Malaysian ku dah selamat dilahirkan via Caeserean Section pagi ni..

My SIL, Mandy dah overdue seminggu. maksudnya dia dah 41weeks dari tarikh jangkaan bersalin dia. Pagi ni seawal 6am dia dah dijadualkan untuk induce for delivery sebab overdue. Dah 12 jam induced, os masih 6cm. Then the Doctors decided to proceed with Operation, Lower Segment Caeserean Section because of Poor progress in labour..

Tak tahu apa yang berlaku secara detail but all i can say is.. i am so happy & bersyukur sekali sebab Mandy & her son is doing fine :))

Congrats my brother Yohan & her wife Mandy for their newborn Babyboy! Meet Colton Hakeem Tawith guys! He's adorable! Hugs & Kisses from Aunty,Uncle, Yiyen & Neidal. Muahhhhhhhh!!!

Sent from my iPhone


6 cm





Uuuuu! I can't wait to see my newborn American nephew!! my SIL is in labour now :)) os is 6cm dilated already! phewwww...
I took this picture from my sister yohana's fb. She'll update from time to time about Mandy condition.. i am so nervous! awwwwwww!!


will update again soon after #CHT born okey.. p/s: they're such a loving couple. love love love!!

Sent from my iPhone

Terbeli!





Auchh!
Baru je beli heels minggu lepas sempena our Annual Dinner.. ni dah terbeli lagi. Tapi eh, lupa nak share heels tu.. nanti ye.

Sebab sebab pembelian wedges ni ialah.. Aldo, Cantik, berkenan, hitam bole match semua baju, murah sebab sale! dan yang penting sekali sangat Selesa! Jangan marah ye kekanda :) sebab i memang camni :))
hikhik..

Friday, October 28, 2011

Ensemboy is exactly 18months today!





Holla..
Diam tak diam, dah 18 bulan dah
ensemboy saya hari ni.. cepat sekali masa berlalu..
Rasanya banyak sangat yang Neidal dah pandai buat.. cakap Papa Mama pun dah pandai.. comel je kalau dia panggil papa dia sebab dia akan sebut "phapha"

Tak sabar nak tunggu perkembangan terbaru Neidal ni sebab setiap hari ada je perkara baru dia akan buat.. Merajuk dengan kakak dia selalu juga.. pandai berlakon nangis konon, pastu bila dapat barang yang dia nak, terus berhenti nangis.. memang pelakon utama :)

Gigit orang dah tak berapa dah..dulu, pantang jumpa orang mesti nak gigit..hehe.. sekarang dah cuba nak pakai seluar sendiri pula.. tapi selalu fail pastu nangis sendiri sebab tak boleh masukkan kaki dalam lubang seluar dia.. kelakar sungguh bila nampak Neidal buat macam tu :D

Neidal Neidal..
terus rindu kat dia tau!

Sent from my iPhone





Tuesday, October 25, 2011

I wear Turquoise :)





Hello sweet people!
Sorry untuk sesiapa yang nak baca pasal our annual dinner sebab i can't blog out about it at this moment. Internet connection kat rumah tak berapa betul sejak sabtu lepas..
Banyak gambar nak share kat sini tapi tak best kalau update guna handphone. Nak taip words by words pun susah. Cramp tangan i menaip kat iPhone ni..
Whatever it is, i'll write about it real soon. Kawan kawan yang tak dapat datang malam tu pun boleh baca sekali kan :)
Ok, look at the picture.. thats me with my friend, Irma. ada tak yang tertarik dengan baju saya pakai tu? hehe.. i know u! Kalau ada yang nak kirim beli boleh je sebab memang ramai yang berkenan dan nak beli. i mean yang baru la. this one is mine of course :) banyak kaler yang ada tapi bergantung dengan stok la kan.. wah! bisnes pula jadinya!
We discuss more thru email can? so this is my email add, Septembia1409@yahoo.com harga dia memang murah dan berbaloi ok! and the best things about it, it is a Free size dress!


Xoxo,
Mamayiyen
Sent from my iPhone






Sunday, October 23, 2011

Its Annual Dinner time!





What a great Saturday night! Syukur Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.. Our Masquerade Anaesthesiology Nite went well last nite..
Saya bagi satu gambar dulu ye sebab xsempat lagi nak up gambar lain. penat katanya.. almaklumlah AJK.. mestilah banyak yang we all kena sediakan sejak sebelum Hari Raya lagi..
Apa apa pun. we do enjoyed the Nite! Well done to all #MasqueradeAnaestNite AJK! Love u all!

pic: as usual me & my bff :)

Thursday, October 20, 2011

Hello Hana Montana!


Weeeee!! Mom, Dad & Cheng2 arrived safely at Great Falls, Montana USA this morning after a loooong journey :) Syukur Alhamdulillah.. Gambar kat bawah ni adalah gambar theyolls masa sampai kat Airport Great Falls. Adik ku Yohan ambil diorang kat airport :) saya pula teruja..hehehe.. bukannya apa.. saya tau nak ke USA bukannya senang apatah lagi kos tiket flight nak ke sana utk seorang adalah lebik 10k ok.. so uolls pandai pandai lah darab untuk 3 orang berapa ye. itu belum termasuk lagi perbelanjaan itu ini.. nasib baik lah ada rezeki sedikit, ayah, mak dan adik dapat lah ke sana.. Syukran ya Allah..





Happy bila Cheng2 (adik bungsu) yang dalam family saya dapat ke USA akhirnya.. sebab dia seorang je dalam family tak pernah ke sana. Masa kami balik dari USA, tahun 1986 dulu, dia belum lahir lagi. kesian dia.. kami tinggal kat Boston pun tak lama 3 tahun je. Tapi sempatlah merasa tinggal di negara orang kan :) Nama Cheng2 is Yohana actually..so saya cakap dengan dia, nanti sampai Montana, nama dah boleh tukar jadi HANA MONTANA! heeee..


Teruja tengok rumah adik ku kat US :) cantik, comel, cute & putih! awww! terus teringat cerita Denise the menace.. macam ni lah rumah dia dalam cerita tu kan?? Pastu tengok kereta pula.. suka!! Rasa nak terbang ke sana sekarang juga.. tapi apakan daya :(

Takpe2 sat lagi.. esok esok mesti Cheng2 gi shopping tu. I know you Cheng! belikan kakak mu HANDBAG satuuuuu boleeee??

Haruss!!

Wednesday, October 19, 2011

Have a safe journey Mom, Dad & Cheng2





Happy Wednesday uolls!
This picture was taken yesterday at KLIA.
Mom, Dad & my lil sister Cheng2 are going to the States for 3 weeks! woohoo!

Hopefully they'll have a very safe flight from KL - Dubai- Washington - Denver - Great Falls, Montana.
Can't wait to see my American nephew! yeay!! My brother Yohan gonna be a dad sooner!
InsyaAllah.

Monday, October 17, 2011

My favourite juice!





Happy Monday peeps!
Dah lama nak blog pasal jus ni. Tapi tak kesampaian lagi.. Hari ni sempena kerja malam dan ada masa free di rumah, i shall share with u guys.. Tapi saya tak dapat apa apa komisyen ye dari entry ni :)
Just wanna share dengan uolls my favourite juice! MariGold Carrot & Mixed fruit juice! I dont know about u tapi bagi saya jus ni sangat sedap dan bagus untuk kesihatan..

No sugar added & No preservatives at all! Macam ni baru betul betul jus.. minum banyak pun tak takut.. ni kekadang minum jus tapi terasa sangat pewarna dia kan.. tak suka betul macam tu..tipu pengguna!
One more thing yang best pasal jus ni, sangat melawaskan proses perkumuhan kita.. so no sembelit sembelit ye :) Dah, gi kedai sekarang.. beli!

Selamat mencuba!
Always choose the best for your family!
- Mamayiyen -






Friday, October 14, 2011

10 Tahun sebagai Jururawat & this is what i feel


( Luahan hati seorang jururawat )





Pernahkah anda terfikir untuk menjadi jururawat? Marilah kita luangkan masa sedikit untuk menjadi seorang jururawat. Amat mudah.


Pertama sekali, sekiranya anda sudah berumah tangga dan mempunyai seorang cahaya mata yang baru dilahirkan, cuba anda bertanya kepada si ibu atau si ayah, sama ada susah atau senang untuk menukar lampin anak pada setiap hari tidak kira siang dan malam.


Kedua, andai kita masih mempunyai kedua-dua ibu bapa, tanyalah pada diri anda andai mereka lumpuh dan tidak berdaya untuk melakukan kerja, di manakah anda pada waktu itu dan apakah yang akan anda lakukan?
Bagaimana anda akan melaksanakan tanggungjawab anda sebagai seorang anak?

Mudahkah kita menjaga seseorang yang lumpuh?


Ketiga, anda seorang lelaki yang gagah perkasa, namun berapa ramai yang gagah bila melihat darah, berapa ramai lelaki di luar sana yang bersedia melihat mayat setiap hari?


Beranikah anda sebagai lelaki sejati merawat pesakit yang 90 peratus nyawa mereka berada di tangan anda.


Andaikan pemergian mereka sudah ditakdirkan, namun anda dipersalahkan oleh ahli keluarga pesakit, bersediakah anda?


Lelaki sememangnya mahir menggunakan mesin, tapi adakah mudah merawat manusia, di antara mesin dan nyawa manusia, yang manakah lebih bernilai?

Senario di atas hanyalah 1/100 daripada tugas seorang jururawat.

Pernahkah anda terfikir betapa sukarnya bekerja sebagai jururawat?
Kerja empat orang, jaga 40 orang dengan pelbagai ragam pesakit.


Doktor bagi arahan saja, yang buat kerja jururawat. Kalau anda tidak percaya pergilah melawat. (tapi bukan semua doktor macam ni)
Pesakit tahu buat aduan tapi tidak pandai berterima kasih.
Mereka menyelamatkan banyak nyawa, namun orang tidak peduli.

Jururawat bermasalah hanyalah seorang dua, tapi jangan dihukum 80,000 orang jururawat yang lain.
Jururawat dikritik, namun tidak pernah dengar jururawat mengkritik.


Tiada waktu rehat diperuntukkan dalam waktu bekerja, namun mereka tetap bekerja sepanjang masa.


Takut dikritik masyarakat kerana jururawat tidak buat kerja, sedangkan mereka hanya berehat sekejap saja.


Bekerja lebih masa adalah perkara biasa, kalau tidak percaya tengoklah kad perakam masa.
Bukan semua dapat tuntut elaun kerja lebih masa, banyak alasan, banyak masalah birokrasi.


Jururawat hanya tahu bekerja, tetapi mereka masih tidak peka hak mereka sendiri.Orang kata kalau tidak tahan bekerja jururawat, berhenti saja.


Tapi orang lupa, jururawat manusia biasa, yang mempunyai hati dan jiwa, mempunyai anak-anak dan keluarga.
Anak-anak di rumah juga perlu dirawat dan dijaga.


Kalau semua jururawat berhenti, bersediakah anda menjadi pengganti?
Bolehkah hospital beroperasi? Tanyalah diri tanyalah dengan seikhlas hati.


Masyarakat takut penyakit berjangkit, tetapi jururawat sentiasa terdedah dengan pelbagai penyakit.


Menjaga pesakit banyak tekanan, tapi ramai orang buat tak perasan.
Kerja mereka sungguh luar biasa, tapi orang pandang biasa saja.


Jagalah kebajikan mereka, janganlah sampai mereka berhijrah ke luar negara mencari kerja, kelak kita tidak cukup pekerja.

Jangan pandang sebelah mata bakti mereka, kerja mereka sungguh mulia.


Mereka tidak pandai berkata-kata, cuma tahu bekerja.
Mereka simpan di dalam hati, entah sampai bila boleh didengari.


Kerja mereka sungguh mulia. Tiada jururawat hospital tidak akan berfungsi.
Apakah kebajikan mereka sekarang ini sudah mencukupi?


Hargailah jasa mereka.
Terima kasih kepada yang sudi berkongsi cerita ini..
i'm proud to be one of the NURSES out there.


10 tahun berkerja sebagai misi sejati,

Love,
Mamayiyen





Throwback my family on 1985





Assalamualaikum semua.. hari ni Hari Jumaat kan.. so kena lah bagi salam panjang sikit :)
Suka tak tengok gambar kat atas tu? Cer teka sape semua tu? dapat teka? Haa.. itulah dia family saya 26tahun lepas! (1985)
Nostalgia sekali gambar ni.. masa ni kami baru balik dari USA. ikut ayah belajar kat sana selama 3 tahun :) baru ber lima masa ni..
Budak chubby yang mak saya dukung tu adik saya yang lahir kat US, Yohan nama dia.. Cantik kan mak saya? haruss la! thats why ayah saya terpikat :D
Sape dapat teka which one is me? Yiyen Sr katanyer..

Lots of Love,
Yiyen Sr

Tuesday, October 11, 2011

Happy Birthday Hanis Zalikha!




Entry hari ni bukannya apa.. teruja je sebab cik Hanis kita reply tweet saya :)
Ahad lepas birthday Hanis yg ke 21, pastu wish dia kat Twitter. Ingatkan dia dah tak pandang tweet saya.. rupanya semalam dia reply :)
Thank U Hanis & once again Happy 21st Birthday!! Jom mari saya nak belanja makan.. nak tak?

Xoxo
Mamayiyen

Monday, October 10, 2011

She's having a fever :(



What a sad Monday.. Yiyen is having a fever since last nite. Ingat kan dah ok.. sebab semalam lepas bagi supp pcm, dia dah nampak segar sikit.

After 4hours.. selepas kesan ubat habis, dia start demam balik. saya tengok dia ambik selimut dan berselubung. yiyen cakap.. "sejuk lah mama" check dahi dia.. panas yang amat. terus masukkan supp pcm lagi..

Risau juga sebab dia jarang demam.. Pagi tadi after 2nd dose of pcm, dia masih demam.. so bawak dia gi klinik.. masih juga demam. so the best decision that i should do, is take EL. So sorry kawan kawan kat tempat kerja sebab terpaksa buat macam ni.. Yiyen cakap di rasa macam nak pitam bila bangun. I'm afraid dia pengsan kat sekolah, so i have to take care of her hari ni..

Get well soon Yiyen sayang..
[ this pic was taken 3 years ago ]



Friday, October 7, 2011

Karaoke session with Datul & Zatul :)


Minggu lepas weolls gi Redbox Sunway Pyramid sempena Birthday Zatul :)
Zatul yang pakai baju putih stripe tu.. kami semua sama tempat kerja tapi zatul lain department la..




Datul tu sebenarnya Syaidatul. hehe. saja je buat nama macam tu buat suspen sikit.. uolls dah kenalkan mana satu Syaidatul? sape lagi.. my bff tu ler.. yg kat tengah tu..




Weolls kebetulan cuti Khamis lepas, dan kebetulan birthday Zatul.. so haruslah raikan bersama kan..dah alang alang cuti tu. rugi pula kalau tak manfaatkan masa yang berharga tu..

Jumpa kat RedBox pukul 11am sebab nak amik yang lunch hour punya pakej. save sikit budget konon. hehe.. Tapi saya datang lambat sikit hari tu due to nak siapkan Yiyen gi sekolah & hantar ke taska..

Ternyata harga untuk Lunch hour tu adalah sangat murah sebab 3 jam menyanyi + set makan tengahari + air = RM15 je!
Murah bukan! puas hati! Nanti nak buat Tweetup kat sini uolls setuju tak?




Ok gambar ni Sunway Apps kat iPhone saya. Senang nak cari mana letaknya RedBox ni tapi saya sesat juga hari tu sebab jalan shortcut nak ke RedBox hari tu ditutup..so saya kena ikut jalan lain.. diorang berdua dah start nyanyi dah -_____-


After karaoke, weolls gi makan kat Asean Avenue pula. makan kat tempat kegemaran saya tu.. Apa lagi kalau bukan kat RM Cafe tu.. Kue Teow dia sangatlah sedap. Sampai Zatul & Syai siap puji banyak kali. Enjoy the piccas ok guys!



my bff :)
suka sekali dgn handbag baruuu dia!



As usual. kami memang tak sah kalau tak pose :)


We enjoyed the day & plan to go again one day. soon :)


Wednesday, October 5, 2011

WW : Yiyen's Art



Yiyen paint this :) on May 2011
Hope one day, she can see this while reading this blog :)

Monday, October 3, 2011

Secret Life Of Nora


Sape dah tengok teater musical ni?? mesti best kan.. Selalu dengar Paknil promote dalam
Radio ERA teater ni..

Nak nak saya memang follow Paknil & Datin Tiara kat twitter.. Memang ramai yang puji teater ni best..

Dah lama tak tengok teater.. sapelah yang sudi bawak saya ke Istana Budaya :( sobsob..

p/s: kalau uolls dah tengok. share lah dengan saya cerita dia ok..

shhhhhh....



Saturday, October 1, 2011

Neidal updates :)



Dah lama rasanya tak buat update pasal Neidal kan..

Sorry ye.. mamayiyen terlupa :)
Neidal is exactly 17 months last Thursday.. iaitu 29.09.2011 yang lepas.. tunggu tunggu date tu nak shoutout tapi terlupa :(

Oleh kerana itu, hari ni nak tunjuk gambar paling the latest yang diambil pagi tadi.

Muka baru bangun & belum mandi Neidal.. hehehe.. Cute tak dia??

Dah 17 bulan ni, rasanya semua dia dah boleh buat.. berlari, memanjat grill, naik tangga macam Spiderman!, makan guna sudu, pegang gelas sendiri, mengelap lantai, menyapu rumah.. hahaha..

Dia paling suka sapu rumah sambil pukul kakak dia guna penyapu rumah tu.. what else.. hmmm suka menyanyi, menari dan naik beskal! Actually banyak lagi Neidal bole buat sebab semua dia nak buat.. pening mama dia..

Apa apa pun...
Caaaaayang Neidal!!!



There was an error in this gadget

Advertisement

Blog Widget by LinkWithin