Thursday, September 30, 2010

Bayi Tersedak susu??

This is what u should do if your baby is choking..


Salam uolls..

Hari ni special sikit sebab saya nak tulis untuk ruangan menambah ilmu ye..dah berhari2 asyik terbaca dan terdengar mengenai bayi meninggal tersedak susu je..ini membuatkan saya amat takut sekali jika terjadi kepada diri sendiri dan anak..
oleh yang demikian..marilah kita sama2 beringat dan menambah pengetahuan dari artikel ini supaya tahu apa yang perlu dilakukan di masa kecemasan ok..
saya tau apa nak buat..tapi kalau kejadian berlaku masa anak kita kat taska..hmmm..susah nak cakap...berdoalah supaya semua itu tidak terjadi kepada anak kita..


Sedikit nasihat dari saya:

. Jangan bagi bayi anda minum susu semasa dalam buaian.risiko tersedak adalah tinggi..

. Jangan biarkan anak anda minum & makan seorang diri.

. Harus Sendawakan anak selepas minum susu.

. Adalah lebih baik jika dudukkan anak anda selepas minum susu

. Jangan baringkan bayi terus. ini adalah kerana susu belum betul2 mengalir keperut bayi

. Injap pada trakea bayi belum betul2 berfungsi dan boleh menyebabkab susu mengalir ke paru2..instead of masuk esofagus..

so,marilah kita beramai2 menjaga dan berhati2 dengan segala yang kita lakukan setiap hari..tapi saya faham.. kita hanya merancang,Tuhan yang menentukan segala2nya..

Tuesday, September 28, 2010

BusyBody @ BizzyBody

Free 100,000 slimming sessions from BizzyBody..
Grab it now!


Wah kelass gittew!!
Minggu lepas saya telah berpeluang mencoba 6 sesi rawatan dari BizzyBody Sunway Pyramid..
Masa otw balik Besut,a week before raya i got a phone call fron Sunway Privilege Card
saying that i've been chosen to get a free treatment for their 6th Anniversary.
they wants me to fix the date..
so saya pun telah memilih another week after raya for the appointment..
dapatlah slim down a bit lepas makan2 rendang,lemang tu kan..
I'm a Sunway Privilege card's member ye..kata shopaholic kan..hehe


at the end of the sessions,they give me a free slimming gel & lotion



this one is actually inside the consultation room..
where they consult us for about 30 minutes to talk about our
health
bodyweight
bodyfigure
eating habit
etc
etc


orang2 yang telah berjaya mengikuti programme ni..
mesti best kan..
i tell you..dari saiz besar ke saiz kecil..
sape yang tak suka kan..



di tempat persalinan sebelum sesi rawatan..



nice and creative deco there..



sessions finished..
this is infront of BizzyBody SP.it is located just next to SP Bowlings..
ke enam2 sesi rawatan yang saya dapat tersebut berjalan selama 2jam setengah..
sambil2 mendapat rawatan,sambil rehat hari tu..
sebab every session dalam 30minit,so apa lagi saya tido jelah kan..
rawatan dia tidak menyakitkan.u guys cubalah kalau ada peluang..

FREE 100,000 Bizzy Body slimming sessions to be grabbed!

Visit Bizzy Body @ F1.20 (Sunway Pyramid)

Enjoy slimming solutions with Bizzy Body latest promotions. Best of all, it's free. But hurry, grab it before it's all gone. Terms & conditions apply

> Click here for more information




infront of their frontdesk..
can u guess who's that??



of course that's me with miss beautiful, Roe,she is actually my bff's future SIL.
she joined me for the free treatment because BizzyBody wants me to bring one friend during the session.so i choose he as her 'pre wedding gift'
..hope u enjoyed the session Roe..

p/s: memang xsempat borak and gossiping lama2 hari tu..dua2 kena rush balik after the treatment..psst, jangan lupa jemput akak for your wedding soon ye Roe *wink*

check out her blog here super duper cool!

“DiGi iPhone 4 Life”

What a nice picture there isn't it?
hehehe..

it's truly yours with her handsomeboy..
Alzreil Neidal.."please give my mama a chance Digi"
"Digi iPhone4 for life"
hope a dream will become a reality!

“DiGi iPhone 4 Real”


DiGi iPhone 4 Plans yang baru ini,memang best! saya paling suka yang iDigi238! Monthly fee hanyalah rm158 dengan free 1000minit masa berbual,600sms,60mms dan 5GB internet access!
Apa yang lebih baik lagi..the lowest plan rate for iphone4 ni ialah rm58/sebulan..so apa tunggu lagi..cepat cepat lah ke Kedai Digi sekarang!

“DiGi iPhone 4 Play”


I have seen "Apps for Moms & Dads" from the iTunes App Store! That's a cool one! you can get your son or daughter busy with them while u're driving or enjoy the Apps together with your child everywhere & anytime without carry along your lappy..i am sure every child would love this Apps!

Monday, September 27, 2010

“DiGi iPhone 4 Me”


OMG! Digi adalah sangat baik hati kerana ingin memberi peluang kepada orang seperti ku untuk memiliki "iPhone4!" Tapi untuk memilikinya bukan semudah yang di sangka ye..tapi usaha tangga kejayaan kan..

Sudah lama sebenarnya aku meninginkan handphone baru! Handphone yang ku guna sekarang ini telah pun berusia 3 tahun..hanya mempunyai 2.omega pixels sahaja..skrin bersaiz kecil dan amat payah berinternet..

The reason why i really want an iPhone4 is.. i wanna get a latest information from my handphone thru easy access.. i mean thru handphone lah..iPhone4 is the best answer for it!

As a blogger,saya juga perlukan kamera yang memang dah ada dalam beg ku thats is 'handphone camera' tanpa membawa kamera digital..iPhone 4 lah jawapannya!

Dear Digi & iPhone4, kamu telah mencuri hati ku untuk memilikimu..so cepatlah datang kepada ku.. :p



DigiPhone4 is for me!

iPhone4, kamu memang cantik,menarik & menawan!
I Like!

Sunday, September 26, 2010

Congrats BCL & AS

Wah..saja nak menyelitkan gambar baby comel ni...
Just wanna Congrats to Bunga Citra Lestari for her newborn Baby Boy last Wednesday, 22nd of September 2010..
Baby September uolls just like me!! hehehe..
Nanti nak minta one of the Dr here in my hospital lah sampaikan salam to BCL n Baby Boy ni.. He is AshrafSinclair's cousin..

Fatherhood photo taken @ashrafsinclair Twitter.
with his cutie Baby Noah!
thanks for ashraf & twitter for this photo..

Saturday, September 25, 2010

Open House at KUSA

Huhu the words KUSA means..Kemuning Utama Shah Alam..
this is our 1st Raya open house for today..

KU,Permai..
this is our destination is.. actually hari ni ada 4 undangan beraya tapi kami dapat penuhi 2 jer..
sorry untuk yang lain2 tu ye.. lagipun susah sikit nak bawak baby2 ni berjalan.
takut meragam kan..
chewah trip artis lah pula



ok this is the tuan rumah,beautiful lady *ehem she is an ex-stewardess* with my ensemboy hehehe..
she is my schoolmate in primary school at Sabah actually..also we stay in the same district that is Kota Marudu.
after a long lost contact with her,we finally met at The Curve,Damansara when i was pregnant Neidal 8 months,last March this year.
rupanya2 she's married with 2 sons..the best part is...
she lives nearby my house je..hehe..



memasuki rumah tuan rumah ni amatlah mengujakan..
apa taknya..
all i can say is..it's Classy & Cozy!



true isn't it? dari hiasan dinding pun dah tau dah..
hiasan dalaman sangat elegant!
gambar rumah banyak di rakam tapi xsempat upload disini..lain kali ye..



nak juga bergambar di dining table diorang ni..
kerusi sama tinggi dengan ku uolls!
tak tau berapa harga ni..mesti mahal..



tuan rumah siap menyediakan khidmat 'clown' untuk para kanak2 yang datang..
so taklah jemu budak budak ni kan..
tengok tu Sang Belang pun siap tengok clown lagi :p



ensemboy meragam sekejap



gambar tuan rumah & suaminya



gambar si tetamu sekeluarga di rumah open house
my schoolmate..

p/s: Thanks Jenny for the invitation
U really have such a beautifuuuulllll house & Family..
not forgetting your delicious food just now and of course the Duit Raya!
Thanks once again.

Friday, September 24, 2010

Adik tidur nyenyak,sementara si kakak...

Comel tak gambar Ensemboy ku tidur ni? Tinggal 4 hari lagi dia nak masuk 5 bulan u olls.. tup tap tup tap..dah 5 bulan..



baju by Cotton On baby lagi



Ketika si adik tidur nyenyak..si kakak pula sibuk berposing.. silah layan aksi2 si Nureen Aleesya aka Yiyen ni ye..



Mulut tek berhenti nganga..balik balik minta gambar ni.i layan kan aje..



See...ni actually masa balik dari rumah bff ku hari tu..thats why baju macam kenal kan..



Wachaaaaa...hamboi hamboi..macam Kung Fu Panda dah Yiyen..



Eh eh..tiba tiba ayu ayu pula..



Sekali lagi..habis semua gaya dia buat..ok lah last sekali..saya suruh dia senyum jer tak nak gambar ganas2..so ni dia..



Cakk..say cheese...senyumlah kepada sesiapa sahaja kerana senyuman itu satu sedekah..

p/s: doakan kesihatan untuk baby Iman yg baru menjalankan Neuro Surgery pagi tadi.. (anak kak mira yg saya pegi open hse hari tu) semoga baby Iman sihat selepas ini.Amin.


Sunday, September 19, 2010

My bff open house..

How's your Raya guys? Bagi ku raya tahun ni memang best..walaupun tak dapat balik ke kampung halaman..itu sudah menjadi lumrah kerana sudah menjadi perjanjian si suami isteri untuk bergilir gilir beraya di kampung masing masing..tahun ni kami beraya sakan ke rumah sahabat handai dan keluarga..terbaekk lah!



Ni gambar selingan untuk tatapan bersama ye..hehe..macam iklan balik kampung pun ada kan.. haha..entry ni adalah khas di tujukan buat BFF ku Syaidatul Zariyah dan suaminya yang telah menjemput kami sekeluarga juga untuk beraya di rumah mereka di Lake view Putrajaya :) wah nama tempat macam best je kan syai...



teng teng teng...dah sampai pun ke rumah mereka..sesampainya kami di rumah..daddyaryssa belum balik dari beli ice...thanks for your effort Ben..mesti penat menyediakan juadah buat kami..alahai kalau hidang teh panas pun kami minum jangan risau bff ku..



Sementara bff sibuk di dapur,aku seperti biasa membuat apa yang seorang blogger biasa buat..kan kan kan..tak kan u olls tak tau?? apa lagi sesi photoshoot lah..dengan menggunakan kemera canggih sony ericsson ku ittew! :p kesian..betul lah.. tapi i tak kisah sebab kamera hp ku itu lah yang banyak berjasa untuk blog ku ini..walaupon...




Ini dia sudut Aryssa bermain..Aryssa tu adalah anak kepada syaidatul..she is 2 years old bulan 10 ni kalau tak silap..hmmm..buat tak birthday party dia tahun ni syai?? jgn lupa jemput i yer..



Yiyen ku pun ala ala model gitu posing dengan baju raya nya 2 tahun lepas..nasib baik muat lagi kan yen..its from Dang Anum's SACC Mall..



Ok mari kita lihat apakah juadah yang telah syai sediakan untuk kami sekeluarga.. kelihatan menarik di situ..apakah?? makanan yyang disediakan memang lazat sampaikan saya tambah banyak kali ok.. di tambah pula adanya sate ayam dan daging..confirm makan tak hengat :)



Nice isn't it their table presentation?? combination of black and red is owesome! ni yang makan pun macam tak nak berenti je..sedap dan selesa makan..



See.. saya kalau dah nampak susunan menarik macam ni memang tak akan lepaskan peluang untuk ambil gambar..yelah lepas makan confirm dah bukan macam ni kan.. so kenalah cepat cepat snap.. saya dah minta kebenaran tuan rumah untuk ambil gambar ni ye..i also asked permission to blog about this..harap syai suka entry ni...its my passion if i can write something like this..



Bekas biskut yang amat cantik sekali! i like!! i dah tanya dia beli kat mana..sebab bekas biskut ni memang menarik minatku..hehe..



Pemandangan di luar beranda rumah..terasa tenang je bila berada disini...boleh minum minum petang bersama keluarga...siap berhadapan dengan tasik putrajaya lagi..thats why they called their house lake view home:) naissss...



Tempat kegemaran aryssa iaitu ruang tamu.boleh tengok disney channel lama2..aryssa is so cute sebab dia dah hafal watak cartoon di dalam tv tu..siap nyanyi nyanyi lagi semalam..



Pemandangan dalam rumah dari arah pintu masuk..menenangkan jer... itu dia si suamiku yang tak sempat bersembunyi masa aku mengambil gambar ini..



Oh..their wedding photo collections...memang cantik syai! bagus juga hari hari tengok terus teringat zaman2 bercinta ye tak? :)



Aryssa concentrating with her favourite cartoon...can't really remember the cartoon is..aryssa ada sebut tapi saya dah lupa tajuknya.. comel jer kan aryssa ni..



..me & Aryssa Layla..



Yiyen dah buat macam rumah sendiri u olls... siap posing macam ni tengok tv aryssa..hehehe..
oleh kerana aryssa geram dengan yiyen...dia pun...



terus naik ke badan yiyen dan...



Tidur di atasnya! hahaha so cute kan..yiyen ni memang penyayang...so dia tak akan marah kalau budak kecil buat dia macam ni...kalau orang besar..memang dah kena side kick dah..



Woohoo..me n my entemboy!! memang sengaja datang ke sini tak pakai baju sedondon.. semua baju kami semalam tak sama kaler..corak 1 malaysia katanyer... :p



Ini dia sebenarnya gambar sebenar setelah bff ku menghidangkan kesemua juadah untuk kami semalam..lazat sekali...



Tidak di lupakan dessert wajib bff ku.. brownies dari SR + ice cream vanilla...uh tempting!!



Eh eh ramainya anak syai?? wah! kalau lah... ni kombinasi anak ku dengan anaknya.. memang susah nak snap masa ni sebab kejap sorang tengok tempat kiri kejap sorang tengok bawah. neidal dengan aryssa la tu..hehehe..last last i snap jer..sebelum syai lenguh mendukung si budak chubby 7kilo itu..



Para bapa bapa sedang bergossipan..cerita pasal apa ye?? kami dengan cerita kami dan diorang dengan topik they alls..layankan aja...



Dekat dekat nak pulang... kami mengambil kesempatan bergambar sefamili di rumah mereka ini..kalau kat rumah sendiri memang tak dapat ambil sebab sape nak amikkan kan? so inilah dia gambar family kami ke 4 setelah 4bulan lebih kehadiran neidal..memang tak sempat lagi ke studio untuk family photo..tapi InsyaAllah..akan datang..wah!!



Versi goyang...tapi i nak upload juga sebab ada aryssa masa ni..tak kiasah lah..janji ada gambar
kan aryssa kan??



me n my bff tapi aryssa buat posing best disitu...layankan aje...



dan lagi



take 2..eh tetiba ada minnie mouse aryssa terselit di situ :p



The tuan rumah! saya tau they all pun susah dapat shot macam ni kan syai?? see saya dah menjadikan foto album keluarga mu menarik tahun ini..sila lihat foto di bawah lagi untuk lebih puas hati... sebab saya amat suka gambar sefamili diorang di bawah ini..superkewl!!!



..syai & ben..
thanks for the great foods and the treats.. i owe u guys a pantai timur dish :p
see u soon in kemuning greenhills pula.. yeah..

There was an error in this gadget

Advertisement

Blog Widget by LinkWithin