Thursday, October 23, 2014

Jom beli kat EAT SLEEP SHOP !


Hello Lovelies..


Harini nak promote satu butik best. You guys yang nak beli barang barang branded mcm Handbags, jam tangan yang original & murah berbaloi baloi, boleh pegi direct ke butik EAT SLEEP SHOP kat Seksyen 7, Shah Alam ok. Sape tau mana Butik Calaqisya, butik ni terletak kat kedai deretan blkg Calaqisya. Berhadapan dgn Hospital Shah Alam yg baru nak siap tu. Senang je nak cari.



p/s: This is actually my Birthday present yg saya pilih sendiri ( kelas kau Jah! ) from my mom & sisters ♥️♥️ Thank u Ma, Kats & Cheng. hehe..


So, Lets EAT! SLEEP! & SHOP!






Sent from my iPhone

Thursday, October 2, 2014

Oktober Sudah !

Salam Khamis semua,

Lama sangat tak update kat sini kan. Ada yang rindu tak? hehe..

Akak kan selalu sibuk sekarang. Sibuk dengan kerja, dengan keluarga , sibuk shopping :)

Apa - apa pun, semoga dipermudahkan semua urusan kita ye. Amin ya Rabbal Alamin..

Sayang selalu,
Mamayiyen + neidal ❤️

Sunday, September 21, 2014

14 / 9 / 14


Repost from @dyanayo_tawith 

Ibarat bidadari yang turun ke bumi. 

Dia adalah kakakku. @nooryatitawith  a.k.a Bingo


Beza umur kami, tujuh tahun. Dia kakak yang garang. Kuat marah. Kuat mencubit. Aku nda suka dia. Dia selalu kasi nangis aku. Aku selalu nangis sebab dia marah marah aku. Cubit aku. Macam ketam. Aku panggil dia si ketam. Dia tau potpet potpet ja. Aku selalu merajuk sebab gaduh sama dia. 


Tapi.. Itu dulu. Masing-masing ada kenangan semasa membesar. 

Sekarang ni.. Dia adalah seorang kakak kandung yang terbaik yang aku ada. 

Seorang yang pemurah, happening, organizer, baik hati, berwawasan, sedia membantu, pemberi pendapat yang munasabah, always up to date in everything, the-also-known-as-the-salesperson sebab when she likes one thing, she'll share to everyone and make everyone buy it too! (E.g: Pandora haha) dan seorang ibu yang penyayang dan tetap garang kepada anak-anaknya hew hew hew. 


Dear sister, 

On your day, I wish you all the best in life, granted with powerful strenght to live in this world without our beloved dad, great life, great health.. And yes, 

Happy Birthday Bingo!!! Selamat Hari Jadi Ngo!! Semoga diberkati dan dirahmati Allah.. Panjang umur. Murah rezeki. Dan dikurniakan kesihatan, kebahagiaan, kasih sayang, kekuatan..bersama orang2 yg ko sayang.. Kami la tu.. Hehe. Jgn sedih2 ahh.. Kami saaaaayang ko.


The one and only Nooryati Septembia Sherly Tawith in the world. Thank u for everything and be happy on your day.. 😘😘😘

Monday, September 1, 2014

New Pandora charms from SIL


Simple things that makes me HAPPY. Thanks SIL, @norinahadnan for the new Spring collections Love charm. This is how my Pandora look like today :) 



#latergram #pandora #ilovepandora #collections 

#memoriesareforever 



And i still love The oval eyes pendant that i got from someone 12 years ago. What a memory!





Sent from my iPhone

Friday, August 15, 2014

Alhamdulillah hari ini hari Jumaat.


Salam Jumaat. Throwback Raya photo. 

Sekarang ni malas nak tulis caption panjang panjang. hehe.. Jangan marah Uolls. Akak banyak keje nak disiapkan ni. Nanti nanti akak update lagi ok. 

Tata..



#eid2014 #rayaatkampung #rayaoutfit #sellapinkvilla #kotamarudu #sabah #homesweethome #ootd #wiwtd #hijabstyle #camisacottage #onulaa #igers #instagrammer



Sent from my iPhone

Tuesday, August 5, 2014

Happy Eid Mubarak 2014





Happy Eid Mubarak 2014 from Yiyen ( Nureen Aleesya ) & Neidal ( Alzreil Neidal )



p/s : That is Neidal's new haircut & Yiyen's MUA by Mamayiyen ❤


Saturday, July 12, 2014

FOLLOW @LBCTMY Instagram !


Hello there dear friends..

It's been a while i didn,t write here. As you guys know, i'm a working mom and got so many things to do.
Today i would like to share with all of you a customade T-shirt that support Lung CANCER Patient. By buying this T-shirt and donate some to the IKN ( Institut Kanser Negara ) This is not all about bussiness whatsoever, but we tried our best to do something / to help the Cancer Patient. As you guys know, my Dad, passed away because of Lung Cancer :(
Oh, how i hate to say this.. i really miss my Dad right now.

Sobs..






The one i'm wearing is a dual tone LBCTMY T-shirt
Price : RM55
Do follow their Instagram now ---> @LBCTMY

Their Tagline!
LBCTMYclothing LBCTMY is a streetwear brand supporting patients fighting cancer. Keepin the swag while contributing good action to the community. Sabah's Proud!

Thanks for your help guys. You guys can checkout so many designs there.
And, InsyaAllah there will be more new design coming up after this.






I paired this Tribal skirt and loafer with the LBCTMY T-shirt. Isn't it nice?




Kangen White 
RM45 only.






Some Quotes from my Instagram. Those who followed me on Instagram , thank you so much but i don't thing i would accept any of friend's request if they haven't upload any photo. Sorry stalker.





Another Motivational quotes from my IG. it's been a hard day. So some motivational quotes would help.



See you guys soon. So many things to share here, i shall write soon.
Don't worry.


Love,
Mamayiyen.



Sent from my iPhone

Thursday, July 3, 2014

Condominium For SALE !




Selling my Monte Bayu Condo located at Bukit Permai, Ampang, also known as little genting.

830 sqft, 3 rooms 2 bathrooms, 2 aircond, 2 heater,complete with kitchen cabinet & bar counter.

High rise 13th floor, facing KL & PJ. 2 covered car park, 3 tier 24 hours security,

Infiniti pool n gymnasium facing KLCC, badminton court, basketball court, playground, BBQ area and many more.

Very low density and peaceful surrounding, RM348k nego.
Bumi lot.

sms / whatsapp / wechat Only :
0169007969

Thank You.


Monday, June 23, 2014

In loving memories with DAD


Location: LCCT. Gambar ini dirakamkan genap pada Harijadi @yiyen2829 yang ke 4 tahun.

Date : 29hb Nov 2008. Masa tu Bapa & Mama datang dari Sabah semata mata nak melawat cucu dia. Masa ni Neidal belum lahir lagi. 

Setiap kali Bapa & Mama datang KL, saya lah orang yang paling gembira. Saya akan minta cuti awal2 dan buat perancangan mana nak pergi. Bawa Bapa & Mama jalan jalan. 

Lain tau rasa bila berjauhan. Terasa rindu yang amat sangat & xsabar ingin berjumpa. Sekarang lagi rindu sebab memang xkan dapat jumpa Bapa sampai bila2 . 
Tapi akan berjumpa di SANA .

InsyaAllah.


Posted via Instagram.



Sent from my iPhone

Wednesday, June 18, 2014

Forever One song & Lyrics by Richado Tawith

Lagu ini dinyanyikan oleh kami adik beradik pada tahun 2010. Lagu gubahan adik, Richado Tawith khas untuk Bapa & Mama tercinta Puan Mollen Bt. Simbaku & Allahyarham Bapa Tawith Bin Hj. Sungkit.


Enjoy the song guys..


Tajuk Lagu : Forever One

Lirik Lagu :


"It's hard to find the peace, when we're all alone.. 
When we far, there's no place to go..
You are far to reach, but I carry you..

Every where I go, forever it will be..
Father raised us with love..
And our mother raised us with her tender touch..

We gonna be fine, 
We gonna stay true,
Together we hold on to..
Even it's hard the pain is lesser if we bear it together..

Never say no,
Never look back.
To all the hard times we've been through,
Let's joint our hands.

We are family and we will forever be one.

I don't think I wanna live or even chase my dream
Without you would be colorless and pale
It is there'll be hard for me to live in our own dreams
Cause all we need is love
All we need is love









I Miss u Dad


Four words : i Miss u Dad.

The day Dad enters the Operation theatre for major op called Lobectomy. Removing one part of his upper right lobe lung.

The whole family came to give moral support to Dad & say some prayers. So that the procedure went smoothly. And Alhamdulillah, all went well. ( Operation time nearly 10 hours ) And the finding was not good. 

i know dad has something to tell us before he became unconscious on midnite 14th of April, but he couldn't say it. It's because the cancer cells already affected his brains that controls his mind & body. He couldn't even speak when the Doctors called him.

Heartbroken

if i could turn back time T______T



Sent from my iPhone

Friday, June 13, 2014

Rindu Setengah Mati by D' Masiv



Lagu yang menjadi keminatan minggu ni.

Enjoy the song dear reader :)









aku ingin engkau ada disini
menemaniku saat sepi
menemaniku saat gundah


berat hidup ini tanpa dirimu

ku hanya mencintai kamu
ku hanya memiliki kamu


aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
aku rindu setengah mati



meski tlah lama kita tak bertemu
ku slalu memimpikan kamu
ku tak bisa hidup tanpamu


aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu



aku rindu setengah mati
aku rindu...


setengah mati..

aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
ku tak bisa hidup tanpamu
aku rindu...




Wednesday, June 4, 2014

Email dari Hani


Terima satu email dari seorang pembaca blog Mamayiyen, 5 May lepas. Terharu sangat T_____T
Thank u so much Hani for the kind words.

Email dari Hani :


Salam…..

Hai mama yiyen….saya hani… actually saya selalu baca blog akak..today saya rasa nak emel lepas baca ur entry tu…sedih…..perasaan akak sama macam saya...abah saya meninggal tahun 2011…perasaan sedih tu taktau nak cakap macam mana.saya anak perempuan tunggal dalam family and saya memang rapattttttt sgt dengan abah.bila abah dah takde apa je yang mengingatkan pasal abah saya akan nangis..everything…naik kereta abah nangis..gi pasar malam nangis…tengok kopiah dia nangis..makan makanan kegemaran dia pun nangis…tengok computer dia nangis…tengok baju2 pun nangis…till now saya tak boleh tengok semua tu…orang lain tak faham kan apa yang kita rasa..macam akak kan..saya baca blog akak saya rasa saya sama macam akak…bukan kita tak redha pemergian dia..but….susah nak cakap kan..tahun ni masuk 3 tahun abah meninggal tapi saya tetap bersedih..apatah lagi akak yang baru 2 minggu kehilangan bapa...insyaAllah Allah akan bagi kekuatan untuk kita hadapi semua ni..but its take time…trust me…abah saya meninggal lepas saya habis pantang anak pertama..anak saya tak sempat kenal dengan tokwan dia…saya jealous sgt2 dengan abang2 yang lain sebab anak-anak diorang sempat kenal dengan abah..tapi anak saya tak sempat..saya harap akak bersabar and sedekahkan al fatihah untuk bapa…selalu buat tahlil, bacakan yasin untuk bapa ya..baru-baru ni memang akan terasa sangat la kesedihannya..but don’t worry…Allah ada…saya faham sangat macam mana perasaan akak..bila saya baca blog akak and dalam hati saya cakap..akak sama sebijik macam saya dulu..tu yang buatkan saya nak emel akak ni.. …kalau akak nak share apa2 about ur feeling ke,rasa sedih ke…akak boleh share dengan saya…mak akak akan jadi orang yang paling sensitive tau..macam mama saya lah…kita kena selalu jaga hati dia and jangan buatkan dia sedih..selalu ambil hati dia tau kak…hope akak byk2 bersabar and tabah tau…sama-sama kita doakan and sedekahkan al fatihah untuk mereka ya…Al-fatihah..


Lots of love
hani

Friday, May 23, 2014

Lagu kegemaran Bapa sebelum pergi, Encik Mimpi - Rindukanlah







Arwah bapa jarang suka lagu melayu yang baru-baru. Tapi lagu ni lah lagu yang bapa paling minat dalam bulan-bulan terakhir hayatnya. Umpama pesanan terakhir buat mama dan kami semua. 

In loving memories of Allahyarham Tawith Bin Hj. Sungkit. 
Al-Fatihah. 



Encik Mimpi - Rindukanlah ( Lirik )

Lirik Lagu Rindukanlah – Encik Mimpi

Ku benar-benar sayang
Pada dirimu oh kasihku
Janganlah engkau ragu pada diriku

Dan aku berkelana mencari
Harapan yang kita impikan
Dari terbitnya sang suria
Hingga tenggelam


Dan ku ingin cinta sejatimu
Dan ku ingin harapan hatimu
Oh janganlah engkau bersedih
Oh ikhlas-ikhlaskanlah hatimu

Rindu-rindukanlah diriku
Sepanjang hari-harimu
Sayangku ku adalah milikmu
Sayangku ku adalah
Milikmu yang kau rindu
Doa-doakanlah diriku di dalam hatimu
Di dalam nafasmu
Sepanjang hari-harimu

Ku benar-benar sayang
Pada dirimu oh kasihku
Janganlah engkau ragu pada diriku

Dan ku ingin cinta sejatimu
Dan ku ingin harapan hatimu
Oh janganlah engkau bersedih
Oh ikhlas-ikhlaskanlah hatimu

Rindu-rindukanlah diriku
Sepanjang hari-harimu
Sayangku ku adalah milikmu

Dan ku ingin cinta sejatimu
Dan ku ingin harapan hatimu
Oh janganlah engkau bersedih
Oh ikhlas-ikhlaskanlah hatimu wo

Dan ku ingin cinta sejatimu
Dan ku ingin harapan hatimu
Oh janganlah engkau bersedih
Oh jangan-janganlah kau
Bersedihkan hatimu kekasih

Rindu-rindukanlah diriku
Sepanjang hari-harimu
Sayangku ku adalah milikmu




Rindu Bapa :(

Wednesday, May 21, 2014

Miss u Dad :(



Dad,


You look so handsome in this suit dad. We miss u everyday. Tears falling while i'm working & everytime i look at your photos. You left without your last words to all of us.

 

Penerimaan untuk semua ini memakan masa. Kami sekeluarga sudah sedaya upaya untuk mengalih tumpuan supaya tidak terlalu bersedih, tapi the feelings will come suddenly. InsyaAllah, slowly we will recover.


Semoga bapa tenang di Sana. 

19 April 2014 - 19 May 2014

Genap sebulan pemergian bapa. 

Al Fatihah buat Allahyarham Bapa.






Sent from my iPhone

Sunday, May 18, 2014

All of Me - John Legend Cover by Luciana Zogbi







Whats your current favourite song right now? This is mine :)


All of Me


What would I do without your smart mouth?
Drawing me in, and you kicking me out
You've got my head spinning, no kidding, I can't pin you down
What's going on in that beautiful mind
I'm on your magical mystery ride
And I'm so dizzy, don't know what hit me, but I'll be alright

[Pre-Chorus:]
My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you, oh

[Verse 2:]
How many times do I have to tell you
Even when you're crying you're beautiful too
The world is beating you down, I'm around through every mood
You're my downfall, you're my muse
My worst distraction, my rhythm and blues
I can't stop singing, it's ringing, in my head for you

[Pre-Chorus:]
My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you, oh

[Bridge:]
Give me all of you
Cards on the table, we're both showing hearts
Risking it all, though it's hard

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you

I give you all of me
And you give me all of you, oh

Quotes of the day.





Nobody in life gets exatly what they thought they were going to get.

But if you work really hard, and you're kind, amazing things will happen.

I'm telling you : Amazing things will happen.


Thursday, May 15, 2014

Detik itu. 14 April 2014



Ditulis Oleh, Adik ku Yohana Tawith :(

Tanggal ini. Sebulan lalu. Adalah kali terakhir ku lihat mata redup bapa membalas pandanganku sebelum sel-sel yang jahat menguasai. Sebulan lalu waktu ini, merupakan malam paling sukar untuk kami sekeluarga lalui. Satu keputusan yang bijak perlu dibuat. 

Malam itu, aku tidur dengan mama di atas katil wad bapa dan ahli keluargaku ada yg di kerusi ada yang di lantai wad sambil bapa dimasukkan tiub pernafasan di CICU. Malam itu, hanya doa dan air mata kawanku. Betapa aku kecewa dan terkilan. Malam itu bapa sepenuh hati mahu aku tidur sekali menjaganya di wad bersama mama. Tapi aku sampai agak lewat dan ketika itu bapa sudah half concious dan tidak menyambut kehadiranku seperti biasa. 

Hati mulai gusar. Syukur abang dan kakak ipar tidak jadi pulang KM pada malam itu. Tanpa mereka aku tidak akan mampu menghadapi semua dugaan itu keseorangan. Panggilan doktor memanggil bapaku "Pakcik.. Pakcik.. Pakcik Tawith.." amatlah membuat aku trauma dan fobia kerana tiada tindak balas dari bapa. Sebab aku tau. Keadaan bapa sudah kritikal. Imbasan CT scan di otak bapa dilakukan dengan kadar segara dan ya.. Sel-sel jahat sudah menguasai otak bapa. Aku mengigil sepanjang malam itu. Sukar untuk aku percaya.. 

Patutlah bapa selalu mengadu sakit kepala yang teramat. Namun kini bapa tenanglah di sana tanpa kesakitan. Allah Maha Mengasihani. Ya Allah.. Kau tabahkan hati kami untuk teruskan hidup tanpa insan yang kami kasihi. Betapa aku merindui untuk memanggil "Pa.."Di setiap hari hariku.. Sahabat sekalian.. 

Mohon sedekah Al-Fatihah untuk Allahyarham bapaku Tawith Sungkit agar terang dan luas kuburnya dan tenang roh bapa di alam sana. Amin.. — at Sella Pink Villa.


Tuesday, May 13, 2014

Happy Mother's Day 2014





Dear Mom, Puan Mollen Simbaku, I Love you forever & ever. Thanks for being there when i need you. I know it is hard for us after dad left. But i know we will survive. You're everythings to me & all of us now.

&


To all mothers around the world. You should be proud of yourself. You've done your very best to your family.

Happy Mother's Day.

Love,
Mamayiyen + neidal


Saturday, May 3, 2014

15 hari Pemergian mu Bapa.





Berikan aku semangat..

Hairan kenapa hari ini hati terlalu cepat bersedih. Bangun pagi tadi, terus teringat bapa. Scroll gambar2 bapa dalam Hp sebelum & selepas sakit. Bapa hilang berat badan dekat 20kg dalam beberapa bulan saja. Tak dapat bayangkan betapa sengsaranya bapa tak dapat makan sepanjang itu. Yiyen pula tiba-tiba bagitau yang dia mimpi makan dengan atuk & atuk suapkan dia nasi. "Tapi suara atuk serak & atuk tanya kenapa suara dia serak."

Airmata mengalir laju masa Yiyen cerita semua tu. Yiyen pun menangis. Actually memang beberapa hari sebelum bapa tinggalkan kami semua, suara bapa telah serak sampai kadang2 tak paham apa yang bapa cuba sampaikan. Ini disebabkan kerana sel kanser tersebut telah merebak ke peti suara bapa. Sedihhh sangat.

Terus pergi ke katil yang bapa selalu tidur di bilik tetamu. Baring tempat bapa selalu tidur & menangis lagi. Bau bapa masih lagi ada. Kuatkan semangat untuk turun tingkat bawah rumah & menyapu lantai rumah..

Lepas tu, Buka peti sejuk pula sebab nak masak, nampak pula buah labu, peria & terung yang kami beli masa bapa datang KL haritu utk prosedur PET scan. Bapa sempat makan sedikit je semua tu, itu pun makan kuah dia je. Bertambah lagi kesedihan ini. Tak sanggup nak buang semua tu walaupun dah kecut. Terasa bapa baru je datang rumah hari tu.

Rupanya.. Baru perasan harini hari Sabtu, Hari perginya bapa 2 minggu lepas. Sudah 15 hari pemergian bapa tapi hati masih terlalu bersedih. Walaupun luaran saya nampak macam kuat, namun hakikatnya hati ini masih terlalu rapuh. Satu lagi kenangan bersama bapa, biasanya setiap hari Sabtu, pasar malam Kota Kemuning, bapa akan pesan beli nasi Kerabu. Itu memang makanan kegemaran bapa. Oh sedih lagi.. T______T

Buat sahabat yang membaca semua ini. Maafkan saya, bukan sengaja buat macam ni, tapi perasaan sedih tu datang tiba2 especially masa saya tengah makan. Tadi tengah makan tghari, perasaan sedih yang amat sangat tiba2 datang & saya menangis teresak esak depan anak2 & suami. Sampai Neidal tanya "kenapa mama sedih?" Atuk sakit ke? Atuk dah masuk dalam Pasir?" Tambah sedih dengan soalan itu.

Airmata bertambah deras mengalir.. Mata pun dah bengkak. Sesungguhnya diri ini terlalu merindui Bapa :(

Ya Allah, Ya Tuhan ku. Kau tempatkan lah Bapaku di kalangan orang-orang yang beriman..

Amin ya Rabil Alamin..


Wednesday, April 30, 2014

His last breath.





Pa,

Setiap kali tengok gambar bapa yang sentiasa ceria, masih tidak percaya yang bapa sudah tiada. Bau dan bayangan bapa menanggung kesakitan di rumah, masih segar di mata kami semua.

Kronologi sebelum pemergian Bapa:

Malam 13 April 2014 ( dalam 2230 hrs ), Sedang wechat bersama adik Cheng2 mengenai bapa. Masa tu dia dengan mama sedang berjaga ( tidak tidur ) untuk menjaga bapa dalam wad hospital. Saya di KL masa tu. Memang menjadi kebiasaan bapa tidak dapat tidur tapi akan terlelap beberapa minit sahaja. Bapa akan pesan mama supaya jangan tidur sebab risau bapa akan pergi tanpa sesiapa sedari. Sepanjang beberapa bulan bapa tidur sambil duduk.

Tidak dapat baring terlentang seperti biasa. Kalau baring je, bapa akan susah bernafas & batuk non stop.
Batuk pula berpanjangan sampai tarik nafas paling panjang sampai semua orang panik sebab ingatkan itu nafas terakhir bapa.

Semasa sedang wechat dengan adik, tiba tiba adik bagitau yang keadaan bapa lain daripada malam malam sebelum itu. Adik hantar video keadaan bapa yang mula unconscious kepada saya melalui wechat. Terus arahkan adik jerit panggil staff nurse atau doktor untuk periksa bapa. Kejadian berlaku di dalam wad atas katil bapa. Masa tu bapa sedang duduk 90 darjah tapi kepala tunduk & air liur mengalir menandakan bapa sudah tidak boleh control / menelan air liurnya.

Dengan pantas beberapa orang SN & Doktor memeriksa keadaan bapa, Panggil2 bapa tapi bapa tidak menyahut panggilan. Cuma masa itu, bapa masih buka mata. Urgent CT Brain dilakukan pada malam itu juga

Beberapa jam selepas itu, Adik wechat bagitau keputusan CT brain menunjukkan kanser bapa telah merebak ke bahagian Right frontal brain bapa. Sedih & terkejut dengan keputusan CT Brain tersebut. Sebab saya tau bila kanser sudah merebak ke otak, semua motor dalam badan akan hilang fungsi & sesuatu yang buruk akan berlaku.

Seawal pagi jam 0330 ( 14hb April 2014 ) menangis sambil cari tiket flight online kat laptop. Hati tak tenteram sebab transaction failed. Terus packing barang ala kadar, kejutkan anak anak dan bergegas ke KLIA. Suami memandu kereta & park kereta kat KLIA juga. Tiada masa untuk menelefon taxi masa tu.

5.30am Sampai KLIA bersama beg untuk balik kampung. Beli tiket on the spot kat kaunter tiket Malindo, dan terus fly sejam selepas tu. Bernasib baik sebab dapat beli tiket flight paling awal dalam 7 lebih pagi. Balik berempat haritu.

11.00 pagi sampai di KKIA. Ambil beg dan sebagainya. Adik sepupu & anak buah sedang menunggu di airport untuk membawa kami direct ke Hospital Queen. Masa dalam kereta, hati sangat berdebar debar. Jangan lah bapa pergi tanpa saya sempat berjumpa dengan bapa.

12.30 tghari sampai di Hospital Queen, Terus meluru ke tingkat 8 CICU ( Cardiac intensive care unit ) ....
Sebak, hiba. Melihat bapa kali pertama dalam keadaan macam tu, terlalu meruntum jiwa raga. Masih boleh mengawal untuk tidak meraung tapi meraung dalam hati. Masa tu rasa tidak berpijak di alam nyata, terus peluk bapa dan menangis sepuas puasnya. Bapa sedang koma dengan bantuan pernafasan ventilator.

Selalu melihat pesakit dalam keadaan macam tu, tapi bila bapa sendiri terasa amat janggal & hiba. Bisik di telinga bapa, yang saya sudah berada di sisi bapa. Dan bagitau bapa untuk kuatkan semangat & sedar seperti biasa. Bisik lagi bagitau bapa supaya bertahan sehingga adik no 5 sampai dari USA dan sempat berjumpa bapa.

Keadaan tekanan darah bapa masa tu agak tinggi, tapi ada infusi ubat ubatan yang telah di beri supaya bapa dapat berehat. Keadaan bapa koma berlanjutan selama 5 hari.

16hb, 17hb, 18hb setiap malam buat solat hajat & bacaan yasin untuk bapa. Berdoa dan terus berdoa mengharapkan keajaiban daripada Allah SWT supaya bapa sedar & kembali menjalani hidup seperti biasa. Setiap masa bisik di telinga bapa Kalimah Syahadah & bagitau bapa bertahan untuk tunggu adik dari USA sampai. Agak terkilan sebab perjalanan adik dari USA, memakan masa 3 hari sebab banyak transit di negara lain. Berdebar & sedih jikalau bapa pergi tanpa sempat adik bertemu bapa.

Setiap hari sepanjang bapa koma, Doktor beritahu progress bapa semakin merosot & bila bila masa sahaja bapa akan pergi. Keadaan hati & buah pinggang bapa semuanya mengalami kegagalan. Faktor pembekuan gagal berfungsi dgn baik ( keputusan INR 3.5 ) walaupun banyak transfusi darah, platelet, FFP & Cryo di berikan. Urine bapa pun semakin sedikit pengeluaran nya, menandakan renal failure walaupun ubat Lasix telah diberikan. Biasa dengan keadaan & keputusan medical, menyebab kan hati terlalu sedih. Bagitau mama yang bapa still ok cuma hati & buah pinggang ada sedikt gangguan. Tidak mahu mama terlalu bersedih dengan keadaan bapa.

19hb April jam 0630 pagi, seperti biasa ke wad CICU melihat keadaan bapa. Lapkan muka bapa & pakaikan lipbalm serta sapukan air bacaan yasin di muka dan dada bapa. Bisik kan ke telinga bapa tarikh & masa hari itu supaya manatau bapa sedar dan mendengar. Pernah sekali, bila dos ubat tidur di hentikan seketika sebab doktor nak tau tahap kesedaran bapa, bapa buka mata & genggam tangan ( 17hb April ) Masa tu semua ahli keluarga meluru berjumpa bapa. Bercakap dengan bapa tapi tiada respon. Saya juga ada memanggil bapa masa tu , buka mata bapa sedikit & anak mata bapa bergerak & melihat ke mata saya. Masa tu terlalu sebak sebab bapa dapat dengar & respon melalui mata sahaja. Terus bagitau bapa kuatkan semangat, bertahan & sayang bapa.

19hb April 11.30 tghari. Adik dari USA telah selamat sampai di Airport KK. Adik perempuan, Cheng2 sambut kedatangan adik dan bawa adik terus ke Hospital. Masa tu kami semua ahli keluarga memang berada di hospital menunggu kedatangan beliau. Kami sekeluarga memang tidur dan berkampung di hospital selama beberapa malam sejak bapa koma. Memang tidur kat hospital, takut jikalau berlaku apa2 dengan bapa, staff hospital boleh menghubungi kami dgn segera.

12.30 tghari, Adik lelaki berjumpa bapa di CICU. Sebak. Adik menangis teresak2 & peluk bapa. Semua menangis sebab adik sempat juga jumpa bapa. Alhamdulillah. doa termakbul. Beberapa ketika selepas adik berjumpa dengan bapa, Tekanan darah dan nadi bapa semakin tidak normal. BP drop dan nadi tinggi.

1.30ptg, CPR & Defibrillator attempt. Paramedik bertungkus lumus menyelamatkan bapa sebab bapa semakin nazak. Tirai katil bapa ditutup. Kami semua menangis & berdoa bapa akan selamat. Dengar doktor buat CPR & bagi ubat2tan kat bapa. Sudah biasa dengan keadaan itu. Sedih & pedih untuk saya dengar.

2.30ptg, Seorang doktor muda yang sangat baik & berbudi bahasa berjumpa kami sekeluarga untuk menerangkan keadaan bapa. Memberitahu komplikasi & sebagainya. Kami sekeluarga bersetuju supaya tidak dilakukan active Resus lagi lepas ni. Memandangkan keadaan bapa semakin nazak & risau perdarahan dalaman bapa semakin teruk. Doktor tersebut beritahu kami yang bapa akan pergi bila2 masa sahaja. Kami semua pasrah.

Sepanjang selepas itu, seluruh ahli keluarga duduk di sebelah bapa baca yasin & berdoa agar bapa dapat pergi dengan mudah. Tekanan darah bapa semakin turun dan nadi semakin perlahan. BP 87/57 , 75/ 43 , 65, 43, sehinggalah 27/20. masa tu nadi bapa dah 25 beat per minit. Betapa perlahannya nadi bapa. Rasa sesak nafas melihat bapa macam tu. Pakcik iaitu adik bapa yang lelaki memang berada disisi bapa sepanjang semua proses ni berlaku. Kami tidak henti2 bacakan 2 Kalimah Syahadah di telinga bapa.

19hb April 2014. 3.45ptg , Bapa menghembuskan nafas yang terakhir beliau di depan semua ahli keluarga. Nafas yang terlalu panjang. Itulah moment yang tidak akan saya lupakan sepanjang hidup ini. Semua ahli keluarga ada disisi. Memang bapa nak semua kami berada disisi sebelum ketiadaan beliau. Perasaan terus menjadi kosong lepas tu. Saya terus peluk bapa walaupun bapa sudah tiada. Perasaan lain sangat sebab bapa telah pergi. Perasaan yang terlalu pedih & sukar untuk digambarkan.


Buat semua kakitangan Wad 7C & CICU Hospital Queen Elizabeth 2, Kota Kinabalu, Sabah, Kami sekeluarga ingan mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kami untuk semua Doktor, staff nurse, attendant , kerani dan semua yang terlibat dalam penjagaan bapa saya di wad. Terutama sekali buat Pengarah Hospital QEH2, di atas segala pertolongan yang melancarkan penjagaan rapi bapa. Hanya Allah yang dapat membalas jasa jasa kalian.

Buat ahli keluarga, saudara mara & sahabat handai yang melawat dan tidak henti henti memberi sokongan emosi kepada bapa, kami sekeluarga ucapkan terima kasih. Terlalu banyak nama untuk saya tulis di sini. Tapi kamu tahu siapa kamu. Semoga Allah membalas jasa semua. Kami sekeluarga amat terharu sekali.


Inalillahi wainna ilaihi roji'un.


Perginya bapa tersayang,
Allahyarham Tawith Bin Hj. Sungkit
11.11.1954 - 19.04.2014
Hospital Queen Elizabeth II,
Kota Kinabalu, Sabah

Pa,

You're a true fighter.Tapi Allah lebih menyayangi Bapa.
Semoga Bapa tenang di Sana.
Love you forever DAD.

AL FATIHAH



p/s: Dear Cancer cells, We hate u! How dare you.










Monday, April 28, 2014

Happy 4th birthday Neidal





Banyak cerita yang saya nak kongsikan bersama pasal kepergian Bapa actually. Tapi belum cukup kuat lagi nak menulis pasal itu.

Apa apa pun, harini birthday Neidal yang ke 4 tahun. Sedih sebab dah tak dapat sambut birthday Neidal dengan atuk dia dah T______T sobss.. Ini ada entry pasal birthday Neidal tahun lalu. Boleh baca -- > DISINI

Happy birthday Neidal sayang. U will always be my little boy. Dah besar nanti, cari pekerjaan yang baik2 supaya dapat buat rumah , beli kereta utk mama ok :)

Sayangggg Neidal.


Tuesday, April 22, 2014

Tenang lah Bapa disana.




Sabtu 19hb April 2014
3.45 Petang


Tidak pernah menyangka orang yang paling kami sayang, pergi terlalu cepat. Semuanya bagaikan mimpi.

Perasaan bangun pagi dan
bapa sudah tiada adalah perit sekali untuk kami terima. Mesti terdiam & ingat bapa masih ada.

Keluar rumah tengok kolam ikan, ingat bapa, tengok pokok bunga, ingat bapa, nampak kasut hitam bapa, lagi buat mama menangis.

Baca sms & wechat bapa semua pasal bertanya khabar & kata2 perangsang untuk kami semua. Bapa seorang yang sangat kuat memberi semangat kepada sesiapa sahaja. Terlalu banyak kebaikan untuk diingati. Hanya Allah yang maha mengetahui.

Walaubagaimanapun, kami sekeluarga redha dengan kepergian Bapa. Semua ahli keluarga berada di sisi bapa di CICU semasa bapa menghembuskan nafas terakhirnya. Termasuk adik yang baru beberapa jam sampai dari USA.

Mungkin Bapa nak semua adik beradik & ahli keluarga berada disampingnya sebelum pergi. Hati pasrah dengan ketentuan ini.

Sayang Bapa selama lamanya.

ALFATIHAH.


Sunday, April 13, 2014

Dad is a fighter! Keep fighting DAD.







Bapa yang saya kenal bukan macam ni dulu. Bapa sekarang amat cengkung, tiada selera makan, tiada lagi senda gurau & paling SEDIH sekali, tiada lagi senyuman di raut wajah bapa T____T.
Bukan bapa minta semua ini, tapi takdir Allah SWT, bapa kena penyakit ni. 

Sebelum ni bapa seorang yang sangat sihat. Sangat mementingkan kesihatan dan pemakanan. Seminggu, 2 kali bersenam jalan kaki naik bukit. Gula pun bapa sangat kurangkan. Apatahlagi minyak dan santan. Bapa tak pernah masuk hospital sebab sakit biasa, cuma pembedahan kecil Tendon cut dengan I&D je. 

Bila dapat tau bapa mula batuk berdarah bulan November tahun lepas, Satu family terkejut. Rawatan memang tidak kami tangguhkan lagi untuk bapa. Memang semua investigation & treatment diteruskan sampai harini. 

Semoga bapa tabah dengan semua ujian Allah SWT. Menunggu keputusan PET Scan minggu depan dan lepas tu, rawatan akan diteruskan mengikut suggestion dari doktor pakar. 

Dad is having a difficult time. It is not easy being in his position right now. Get well soon dad. Sobss.. Sedih sangat tengok bapa macam ni.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Menangis dalam hati hari- hari .


#loa #low #fightforcancer #fighton #sixmonthswithcancer #postvats #postlobectomy #prayfordad  #getwellsoondad #iamsosad #senyumwalaudalamkepayahan #harapkawankawanpaham

Buah Avocado dan khasiatnya.


Salam Ahad semua. Sejak kecil selalu minum atau makan buah Avocado. Senang nak dapat sebab arwah nenek ada tanam di belakang rumah dia. So Harini nak share dengan semua khasiat Avocado. Saya paling suka buat jus avocado campur susu pekat dengan air sejuk. Memang sedap tak terhingga tau!
Cubalah. Senang nak buat, sedap dan tinggi khasiatnya.

Sepuluh sebab kebaikan buah Avocado













Buah boleh melindungi penyakit seperti dibawah:


Prostat Kanser Pencegahan

Avokado telah ditunjukkan untuk menghalang pertumbuhan
kanser prostat.

Kanser Pertahanan Lisan

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa sebatian tertentu
dalam avokado dapat untuk mencari pra-kanser dan kanser
sel-sel kanser mulut dan memusnahkan mereka tanpa
merosakkan sel-sel yang sihat.

Perlindungan Kanser Payudara

Alpukat, seperti minyak zaitun, adalah tinggi dalam asid
oleik, yang telah ditunjukkan untuk mencegah kanser
payudara dalam banyak kajian.

Kesihatan Mata

Avokado mempunyai lebih banyak lutein karotenoid
apa-apa selain buah-buahan yang lain yang biasa dimakan.
Lutein melindungi degenerasi makula dan katarak, dua
melumpuhkan penyakit mata yang berkaitan dengan usia.

Kolesterol Rendah

Avokado adalah tinggi dalam beta-sitosterol, sebatian yang
telah ditunjukkan untuk mengurangkan paras kolesterol.
Dalam satu kajian, 45 sukarelawan mengalami penurunan
purata kolesterol sebanyak 17% selepas makan avokado
hanya satu minggu.

Kesihatan Jantung

Satu cawan alpukat mempunyai 23% daripada nilai harian
yang disyorkan folat. Kajian menunjukkan bahawa orang
yang makan diet kaya dengan folat mempunyai insiden yang
lebih rendah daripada penyakit jantung daripada mereka yang
tidak. Vitamin E, lemak monotaktepu, dan glutation dalam
alpukat juga besar untuk jantung anda.

Pencegahan Strok

Tahap folat dalam alpukat juga perlindungan terhadap
angin ahmar. Orang yang makan diet kaya dengan folat
mempunyai risiko yang jauh lebih rendah daripada strok
berbanding mereka yang tidak.


Penyerapan yang lebih baik Nutrien Penyelidikan telah
mendapati bahawa nutrien tertentu diserap dengan lebih baik
apabila dimakan dengan alpukat. Dalam satu kajian, apabila
peserta makan salad yang mengandungi avokado, mereka
menyerap lima kali ganda jumlah karotenoid (kumpulan nutrien
yang termasuk lycopene dan beta karotena) daripada orang-orang
yang tidak termasuk avokado.

Source Glutathione

Avokado adalah sumber yang sangat baik glutation, antioksida
penting bahawa penyelidik mengatakan adalah penting dalam
mencegah penuaan, kanser, dan penyakit jantung.

Vitamin E

Avokado adalah buah yang terbaik sumber vitamin E, vitamin yang
penting yang melindungi daripada banyak penyakit dan membantu
mengekalkan kesihatan keseluruhan



There was an error in this gadget

Advertisement

Blog Widget by LinkWithin