Saturday, May 30, 2009

His appearance on TV2

Its Saturday u olss...
& When it comes to end of May.. i felt so sad coz i can't join my family
to witness the closing ceremony of Harvest Festival @ Kaamatan
@Sabah.The last time i went was 6 years ago last 2003.
Never mind la..coz I can watch on TV juga kan..
******
Actually,today I wanna share something..
proud juga la sbb my Brother,Richado appear on TV2 ptg tadi.
The Rancangan called 'Ritma Gawai Kaamatan'
Cado jadi pengacara in this programme..
di bawah ini are some of the picture that i took..
sempat lagi kunun :p


Itu diaa...

Why tangan mu mcm tu do?
nebes ker? hehe..

Rambut ituh....
rapinya :p

Ok..thats all for that..
now lets talk
about..
this one:



~My New Crocs~
Malindi Leopard in red..
Actually minat yg cotton candy colour,tapi no size as owez..
size 7 mmg selalu habis di pasaran..
hampeh :(


Tapi bila di pakai di kaki ku..
not bad!
Harus melaram esok :)

xoxoxo

Last nite,we went to TGI Friday's
its my first time..
but I find that the food is :(
why?
that's my first impression la..
actually,what is the best meal there aa?
please suggest..

Mumu @ TGI Friday's


Waiting for our order..


~Grilled lamb~
He said not really sedap :p
Next time mau cuba di mana ya??
hmmmm..

Tuesday, May 26, 2009

My Happy Day...

Today is actually the second day of my
BLS Course..
*Basic Life Support*
yesterday was only a practical n theory session..
and today we had to sit for an exam..
I am so nervous because I didn't sit for BLS exam for almost 3 years..
and it is very though course especially the
'chest compression and rescue breathing part'
This is the tag that we had
to wear during the course..
my number is 05..
what a lucky number for today :)

Me & Syai
during practical..
*Relief of choking*


The Airway Management Device..
*Oxygen face mask
*Venti mask
*High flow mask
*Nasal prong
*Intubation etc

In this course i've learned..
*CPR for Adult
*CPR for children
*CPR forInfants
AED automated external defibrillator
*Relief of choking for adult,children and infants
*Intubation etc.


Really satisfied with this course..cause i've learned a lot.
*hope i can apply this skills in the future..
and thumbs up for the organiser...
for the excellent course..and also the food is so yummy!


And this is me...
so..so..happy today because being selected
as a 'Best Student' amongs Staff Nurses during this course!!

Walla!!




Last Weekend..

We went to IOI Mall,Puchong.
Saja jalan2 sbb mau tgk New building of IOI Mall
yang telah diperbesarkan Mall nya tu..

lunch @ Wendy's

Papayiyen yang sdg pening dgn Yiyen..
Biasalah budak2..ada ja requestnya..

Yiyen eating nugget..

Yiyen's Bestfriend
since she was 1
~Zira & Mumu~



Taman Klentong..
LDP Highway Puchong~Shah Alam
(Bangunan yg telah lama terbengkalai)
bapaku yg bagi nama Taman Klentong ni sbb..everytime they come to KL mesti belum siap2 lagi bangunan ni :p
*Yiyen pun tau Taman Klentong ni..
setiap kali lalu sini mesti dia cakap..
Mama,Taman Klentong Mama"

sempat lagi..


statement baju ni yang best!
tapi xbeli pun...


Sesi try baju...
*sweater GAP ini amatlah cantik..
tapi harga boleh tahan jugalah!


Hah! Inilah port utama Yiyen kalau datang IOI Mall..
Akuarium yang terletak betul2 di tengah bangunan IOI Mall ini.


beliau sedang khusyuk sekali
sampai xberganjak dari tempat tersebut...
terpaksa lah tunggu...


Thats all for our last weekend activities...
Daaaa...





Sunday, May 24, 2009

My next purchase will be....



~World of CROCS~


Let me introduce,
These are two of my crocs collections
+
Yiyen's scutes..




My Cyprus Crocs
Rm209
This one is really worth buying..
comfortable and you will feel tall..
hehehe..
p/s: my mum also wear this :) but the grey colour one.




Yiyen's Scutes Crocs..
Rm129
She loves to wear it & waiting for her mama
to buy a new pair for her :p


My Marry Jane Crocs aka
my work shoe :)
Rm119
yg telah berusia 8 bulan &..
sangatlah selesa memakainya...
*baru google crocs web tadi n..



Jeng jeng jeng!!



Malindi Leopard Crocs
Rm129
This one will be my next purchase...
Agenda untuk bulan depan ok!!
*tadi masuk CROCS boutique IOI Mall,try2 mmg berkenan..
huh!!
Can't wait to wear it!


Kesimpulan drp cerita diatas tadi..belilah Crocs kerana memang berbaloi!


~Sekian~
p/s: pic sandal paling atas itu tadi adalah mejadi idaman hubby ku :p
*lepas ku dapat Malindi ini,harus melaram :p





Friday, May 22, 2009

A Tribute To My Mum....

My beloved mum & dad with yiyen

P/S:Untuk pengetahuan semua,Hasil tulisan ku ini tidak sempat dihantar ke majalah Keluarga kerana lupa tengok tarikh tutup nya..(lucukan!) so,memang telah terlambat..
As a token of appreciation to me,myself sebab telah menyempurnakan hasil penulisan ku ini...
I post them here...hehe..

Ibu..Kau Ratu Hatiku!

Kategori A: Anugerah Penghargaan Buat Ibu.
Majalah: Keluarga

Ibuku bernama Mollen A.Simbaku.Dilahirkan pada 7hb mei 1961 dan berbangsa Rungus,iaitu salah satu suku kaum di Sabah.Ibuku telah berkahwin dengan bapaku,Tawith Bin Sungkit,pada usia seawal 16 tahun lagi iaitu pada tahun 1976.Telah bergelar ‘ibu’ setahun selepas berkahwin iaitu pada 8hb Julai 1977.Itulah tarikh lahir abang sulungku.Adik beradikku ada seramai 6 orang semuanya.


Pada tahun 1979,kakakku telah dilahirkan.Masa itu,ibuku masih lagi berkerja sebagai kerani di Lembaga Tabung Getah,Kota Marudu.Bapaku pula berkerja sebagai Penolong Pegawai di pejabat Yayasan Sabah di daerah yang sama. Pada tahun 1980,aku dilahirkan.Ibu mengambil keputusan untuk berhenti kerja.Ibuku sanggup mengorbankan kerjayanya demi menjaga kami 3 beradik.Oleh kerana itu,dapatlah ibuku menumpukan sepenuh penjagaan terhadap kami semua.

Selepas 2 tahun usiaku,adik lelakiku pula dilahirkan,tetapi tidak cukup bulan.Adikku pernah dimasukkan ke dalam inkubator.Tetapi menurut ibuku,pengalaman melahirkan abang sulungku merupakan pengalaman yang paling sukar dilupakan.Ibarat bersabung nyawa kata ibuku.Manakan tidak,sudahlah pengalaman pertama,tidak sempat pula ke ‘rumah sakit’ kerana pada masa itu kenderaan tidak ada dan ‘rumah sakit’ pula jauh dari rumah.Hampir 10jam ibuku menahan kesakitan barulah abangku lahir dengan bantuan makcik bapaku yang juga merupakan seorang bidan kampung.

Setelah usia adikku mencecah setahun,bapaku ditawarkan belajar ke Amerika Syarikat atas tajaan Biasiswa Yayasan Sabah.Atas galakan ibuku,maka bapaku pun bersetuju untuk melanjutkan pelajarannya.Walaupun pada ketika itu telah mempunyai 4 orang anak,dimana bagiku memang amat payah untuk sambung belajar dengan anak2 yang sudah ramai .Maka pada tahun 1983,kami 6 beranak berangkat ke Amerika Syarikat.Masa itu abangku berusia 6 tahun,kakakku 4 tahun,aku 3 tahun dan adikku 1 tahun.

Kata ibuku,hanya tuhan saja yang tahu betapa perit jerinya ibu dan bapaku menjaga kami berempat di Negara orang.thanks mom!Semasa berada disana selama 3 tahun,muncul pula kehadiran orang baru dalam keluargaku iaitu adikku yang ke 2 bungsu.
Setelah bapaku habis belajar dan memperolehi BSc.Community Economic Development di New Hampshire College,USA.(kini dikenali sebagai Southern University of New Hampshire),kami pun balik ke Malaysia pada tahun 1986.


Ayahku ditawarkan jawatan sebagai Pegawai Pembangunan Kerjaya dan Kaunseling di IbuPejabat Yayasan Sabah Kota Kinabalu.Ibuku pula menjadi surirumah sepenuh masa.Oleh kerana itu,ibuku lah yang menguruskan persekolahan kami dibantu oleh bapaku.Aku masih ingat lagi semasa aku berumur 7 tahun,aku,kakakkku dengan abang ku bersekolah di Sk Tanjung Aru,Kota Kinabalu.Kami berlainan sidang persekolahan.aku dengan kakakku,sidang pagi dan abangku sidang petang.Selepas habis kelas,kami akan tunggu abangku habis kelas di kantin sekolah sehingga jam 5.30 petang. Sedangkan kami semua datang ke sekolah pada masa yang sama pada jam 7 pagi.

Kami semua akan tunggu di kantin sekolah tersebut setiap hari,sehinggakan semua penjual di kantin tersebut mengenali kami.Lucu juga bila mengingati kembali peristiwa ini.Bapaku akan datang menjemput kamu semua pada jam 5.30 petang kerana bapaku pun akan habis kerja pada masa tersebut.Kami memahami situasi ini memandangkan jarak rumah dengan sekolah pada masa tersebut agak jauh,dan bapaku pula berkerja masa pejabat.Semua ini berlangsung selama hampir 1 tahun.

Ibuku pernah berkata,' "hanya ilmu sahaja yang dapat menjamin kehidupan kita”. Ibuku juga pernah berkata,biarlah dia tidak dapat belajar tinggi-tinggi yang penting,semua anak-anaknya berjaya. sedih pula ayat ni..
ishk..ishk...ishk... Itulah sebabnya ibuku menyokong 100% semasa bapaku mendapat tawaran belajar dulu.

Pada tahun 1987,adik bongsuku pula lahir dan kini berunur 22 tahun..Memang betul kata ibu,dengan ilmu,kami berenam dapat menjejakkan kaki ke menara gading dan berjaya. Abang sulungku,Nur Alcasino 32 tahun,mempunyai Diploma Pengurusan Hotel dari Hotel Legend,Kuala Lumpur.Sekarang menjawat jawatan sebagai Penguatkuasa di Maljis Daerah Kota Marudu.lari dari bidang yang dipelajarinya sbb kerja govmn agak menjamin kan...

Kakakku Noor Faeza Moltha Kartini,30 tahun,mempunyai Ijazah Biologi Pemuliharaan dari Universiti Malaysia Sabah,kini memegang jawatan sebagai Pegawai Hutan di Pusat Pemuliharaan Hutan Lembah Danum.Aku yang kini 29 tahun mempunyai Diploma Kejururawatan dari Sekolah Kejururawatan,Universiti Malaya dan sekarang sedang berkhidmat di Hospital Putrajaya sudah 2 tahun selepas berkhidmat di Pusat Perubatan UM selama 6 tahun.Adikku Richado kini 27 tahun,mempunyai Ijazah Sarjana Muda Seni Muzik dari Universiti Malaysia Sabah dan sekarang sedang dalam proses menubuhkan studio muziknya sendiri dan bekerja sebagai freelance ‘Event Manager’,serta membantu perniagaan ibuku.Dia juga mempunyai album lagunya yang telah diterbitkan sendiri. (Richado,The Beginning Of A Tune).

Adikku yang lahir di Amerika Syarikat itu pula,Yohan,kini berumur 25 tahun sedang belajar di Southern University of New Hampshire (SNHU) Amerika Syarikat dan sedang berkerja sambilan di sana. Dan adikku yang bongsu pula,NoorDyana Yohana,baru saja mendapat Diploma beliau dari Uitm.Melaka dalam bidang Seni Lukis dan Seni Reka jurusan Fotografi dan Pengimejan Kreatif,dan sekarang sedang mengambil Ijazah Sarjana Muda di Uitm ,Shah Alam dalam bidang yang sama.

Ibuku amat gembira apabila kami semua telah ke menara gading.Aku bersyukur kerana diatas segala pengorbanan ibu bapaku lah kami semua telah ke menara gading.Aku bersyukur kerana diatas segala pengorbanan ibu dan bapaku lah kami dapat berdiri dengan sendiri.Jasa ibu membesarkan dan mendidik kami tidak akan ku lupakan.

Oleh itu,sempena Hari Ibu bulan Mei ini,juga pada bulan kelahiran ibuku,aku ingin menghadiahkan sesuatu yang amat berharga buat itu ku,iaitu hasil tulisan ku ini.walaupun aku memang seorang penulis yang tidak berkaliber.Aku sudah memcuba sedaya upaya ku untuk buat yang terbaik.

“Ketahui lah ibu,bahawa anak-anakmu ini amat dan menyanjungimu. Dan biarlah perit jerihmu dulu,terbalas dengan kejayaan kami ini. Semoga Allah memanjangkan usia ibu dan bapaku..Amin Ya Rabil Allamin.

Hasil Nukilan: Nooryati Septembia Sherly bt. Tawith..

Ini saja yang mampu ku tulis..walaupun sebenarnya terlalu banyak pengorbanan ibu..yang
sememangnya tidak dapat digambarkan dengan kata-kata...sbb aku sudah pun merasai bagaimana menjadi seorang ibu...*wink

*Motherhood is a though 24hrs job..


*No day off,


*Most often unappreciated..


*And yet resignation is impossible!


~thanks syai for this sms..





...The Family...

Getting to know me...
here
is
some of..
MY FAMILY
PHOTO
~Gallery~
This is my mum and dad together with my youngest sister,Yohana@Cheng2
on her Graduation Day @Uitm last year.
Yiyen's Cousin..
Adam AlZachery,
Audra Jasmine Aliya &
Audri Zacheryna.
(Adam,Uda,Udi)
Their parent's.
My Brother with his wife..
Nur AlCasino n Norinah..
(Nonong & Enang)

It's me..
yay!


My Husband..
senyum meleret gitu!
Azlan B.Mohd.


My Eldest Sister..
NoorFaeza Moltha Kartini
Moltha=Mollen+Tawith
with her daughter..
Amirah ZAhirah


My Youngest Sister & Brother..
NoorDyana Yohana & Richado
artis kunun :)

My Daughter..
Nureen Aleesya
@Yiyen


My Youngest Brother..
Yohan

My Mum..
Mollen A.Simbaku

My Father..

Tawith Sungkit
on Yiyen's birthday last year..Nov 29

Pa',Ma',Bang&Enang,Adam,Uda,Udi,Papayiyen,Yiyen,Kats&Amirah,Do,Bi & Cheng2..

~Thank God because had given me such a LOVELY & ADORABLE Family~

Love them very much!!

Wednesday, May 20, 2009

~May..Bulan Penuh Ke-Happy-an~


~My Lovely Mom,Mollen A.Simbaku~

Happy Birthday MOM! May 7th 2009..and also Happy Mother's Day to you...
Love U so...that MUCH!!

XOXOXOXOXOXOXOXO

Walaupun lambat post wish ku ini....(I mean here),
But I already wish to my mum on the day itself...
Just wanna share something..

Bulan May ini mmg diraikan untuk ku juga...
hehehe..perasan la pula..
Buktinya..
1st of May..Labour Day (Aku bekerja)
12th of May..Nurses Day (Aku nurse)
10th of May..Mother's Day (I'm a mom,so.....

Happy Labour Day,Happy Nurses Day and Happy Mother's Day to me!!!

Wow bestnya bulan May ni...

Tapi yang paling best,bulan May ni ialah Bulan Kelahiran mama ku..
She was born in 1961..so she is now 48years old.
And she still look young isn't it? *smile :)

*LOVEUMOM*LOVEUMOM*LOVEUMOM*LOVEUMOM*

Monday, May 18, 2009

Week Two Journal..




Hi again...

Working on evening shift today..

TL team leader pula tu.. busy juga la..n agak penat..
Tapi blog tetep blog..hehe..

Seperti yang dijanjikan...here is my brother WTJ..
Silakan la membaca...agak panjang juga la..


Week Two Journal...


Oh my God! It’s that time again, luckily this time my presentation will be held on the next class. I still have one night to rehearse my speech. Looking at my previous marks. it was terrible and I must do something to improve it.


I checked the previous comment, which my friend evaluated for me during my first speech and study what is lacking on my speech. Majority noted that I should be more calm during my speech delivery, even on Ms. Hui comment, plus, she said that I should reduce the number of pauses for my speech.


I said to myself; “If this are the main qualities that are lacking on my speech, then I should concentrate more on how I confronted against nervousness and to many pauses”. But first I should know what are the reasons or main causes for these things to happen. Base on my own research on my speech, I knew that during speech I couldn’t control my emotion which eventually lead to stage nervousness and pauses during speech.


So I come to a conclusion that if I were to improve my next speech, “I must put more effort (practice) in order to gain more marks for my speech”, but yet, how? The day before my presentation, I met with Mr. Sham at the computer lab and asked him on what is the best way to practice my speech. Mr. Sham said that I should practice in front of the mirror so that I can look to myself in the mirror and know what are the missing criteria for my presentation. He also said that I need lots of preparation for my speech. Then the night before my speech, I practice over and over again, until I felt confident with my overall presentation.


I slept early that night so that I will have extra time in the morning to practice before the 9.00 A.M class. I was the 5th (24th overall) person to give speech, at that time my head was starting to have mix-feelings, and my emotion is covered with fear. But yet, I still managed to calm myself down and think positive (turn the negative into positive).


In those situation, I kept reading my speech text so that I could memorize my speech text even better. After the person before me finished delivering her speech, then my heart starts pumping rapidly like a runaway train, “full steam ahead”, then suddenly it stops! And I felt like everybody in the class were in a slow motion video, just imagine “Baywatch” cut-scenes. And finally I was in the real world again, then heard Mr. Hui voice “Feel free to go in front if you’re ready”.


I walk gingerly in front and trying to look as calm as I could in front of the other students. At first I still managed to stay calm and deliver the beginning of my speech smoothly, Then suddenly…(storm) bltzzzzz....I felt like a familiar looking just struct me on the head, and I can only saw blank in front of me, few second after that, I can see again but this time I completely forgotten my speech content, then I rushed near the lecturer’s table to look at my notes.


It was the “lightening of the forgetfulness and nervousness” had struct me again, again and the usual timing: “Mostly during presentation”. I completely felt nervous and lost my coolness,. Everybody in the class knew that I was feeling nervous because my hand was shaking while holding my notes.


Everything that I prepared and every effort I put for the speech was gone, like a sandcastle washed away by the sea. I ended my speech and felt like a complete looser. I blew two of my early speeches for the course and only god will know what will happened with my next speech. But trust me, I’ll never looses hope so cheaply.


*Sekian saja untuk hari ni...hope you'll enjoy reading it...
p/s: paling xtahan part ni "Like A Sandcastle washed away by the sea.."
teror juga c Baby ni bermadah ye..hehehe....



Yohan Tawith
"I never looses hope so cheaply!! And I already prove it!!

*huh! ayat yg sangat mendalam dan menusuk kalbu!

~Good Nite friends~






Sunday, May 17, 2009

His ENG212 Book..

Hi..

Hari ni,got nothing to do,so i think of doing something yg berfaedah.
Oleh kerana bilik bawah ini sudah menjadi ala2 stor,
i decided to kemas la bilik bawah ni...
aka stor juga la sbb semua barang2 yg jarang dipakai,we put there..
Sedang tengah2 mengemas tu,i found something....

jeng..jeng..jeng..
no la..bukan jumpa harta karun pun!
I found my little brother Yohan,s English Journal Book.

Apa lagi,sesi pembacaan pun bermula la...


Agak menarik juga karangan2 adikku ini...
Then i postponed my hajat to kemas the stor..hehehe.

sbb sudah tersangkut dgn karangan nya...

Ada 6 karangan yg terkandung dalam buku tersebut...
So,harus la di share2 dalam blog ini k....
Setuju ka tarak setuju?

Whatever it is..aku sudah pun selesai menaipnya..
so baca je la.....
xrugi pun kan...

p/s: Bi,kalau ko baca blog ni,senyum ja la k..jgn marah..nanti kena jual!!

INFO:

This karangan,he wrote when he's still study in SIT
(sepang international technology)
College,Klang.6 years ago..
(now he is working and staying in USA)
so,paham2 ja la..masih student time tu..sekarang ni..confirm aku pun xdpt lawan American slang dia! Tersangat la terror! kan bi?

~SELAMAT MEMBACA~

The Story Begin...

Week One Journal
21/08/2003

10.00A.M in the morning, I’ve just woke up after a long journey from Sabah.Then I rushed to Sie Ling’s office to get the ADP timetable from her. Noticed that the Monday Schedule is packed. Moreover,I needed to go to the bank and get my money to settle my tuition fees, as it was the last day to pay my fees without late payment’s penalty.

I looked at my handphone time and realized I still have 30minutes to go to Klang town and finished my business. But due to unavoidable traffic problem, my time calculation was inaccurate, this made me late for the first ENG212 (Public Speaking) Class. That eventually lead me to an unexpected “Speech For Reasons Of Late For Class”.

This is the first time in my life taking a ‘public speaking’ subject. Though at first my outlook towards the subject that it was a difficult and complicated subject for me to handle. And looking back at my past experiences, I found myself in familiar territory again, overcoming the high obstacle and consider it as just another challenge in life and also a chance for me to know how far I can go.

Then our lecturer, Mrs. Hui gave us the course syllabus and I’ve noticed that this course is nothing but speaking or I should say “The art of Public Speaking” all the way, plus our first speech presentation will be held on Wednesday (20/08/2003).

The day before the presentation’s day, I got no classes to attend, so I took advantage most of my time preparing for my speech. I found myself asking what topic to present for my ‘self introduction speech’, it is either my background or my interest. It was very difficult for me to choose from. So I decided to just continue looking for ideas for both topic.

On the presentation day, I don’t do any rehearsal for my speech because I don’t want to put too many pressure on myself, so that I can present well and won’t be nervous during my presentation. Before my name was called to present my speech, I was ready and calm as I can still remember everything. And at the final moment I’ve picked which topic to choose. Also at the same time I was beginning to shiver and begin to loose my cool.

“Yohan”, it’s my turn now and I walked gingerly towards the front of the class.
I completely forgot everything about my speech, but slowly I managed to calm down and try to do my best for my first presentation for the ‘Public Speaking’ course.
Though my speech was a little bit shaky, but I think I’ve just done enough, and still have time to improve. ”Welcome to the club”.

Written by:Yohan Tawith
Type by:Nooryati Tawith



Thats all for the first chapter of his Journal...

I'll write the 'Week two journal' ASAP..
~Thank You~

Saturday, May 16, 2009

The Apple Of My Eyes..

Just an introduction about my family..
These are 2 pictures of them..
~My Hubby~
Papayiyen..

And..
This is my cutie pie..her name is,
Nureen Aleesya Bt.Azlan...
Ok..thats all for the intro..
Bye then..





My First Blog Ever...

Hari ini dalam sejarah...
Inilah 1st time aku buat blog...
Sebenarnnya lama suda mau buat blog,tapi belum kesampaian..
Dekat stengah jam cari tajuk blog ni..last2 taruk nama sendiri ja la..lagi senang kan...

Hari ni 16/05/2009 , oleh kerana telah disokong sendiri oleh Hubby ku Azlan,so aku pun memulakan langkah ini...chewah...macam mau merantau pula...

Whatever it is,
I hope aku akan selalu update blog ku ini...
Mau pikir2 dulu apa yg patut n xpatut ku tulis disini...
(Blog pun ada R&R dia sendiri kan) bukan highway jer ada R&R...
*Rules & Regulations

Tapi yg sebenarnya..
Tujuan utama buat blog ni...
Mau 'Business' sebenarnya...
Hehehehe.....

Siapa xkenal Bingo..
Bingo Collections la..
Septembia Pearl la....
6 tahun kerja di PPUM pusat perubatan universiti malaya..
muka ni,memang muka bisnes...
Tahun 2007 pindah Hospital Putrajaya,
Pun masih berbisnes lagi...cuma kureng sikit sbb busy kunun...

Ok la..setakat ini ja,for my 1st entry...
Kalau rajin,aku update lagi..mungkin malam ni juga..
K....
Adios Amigos!!
There was an error in this gadget

Advertisement

Blog Widget by LinkWithin