Friday, June 4, 2010

My DAD is My HERO!


Okey,where shall i start..i have a lot of story to tell if we gonna talk about 'Father's day'. lama betul x buat karangan ni since sekolah menengah lagi.. if you ask me who is my hero..of course i'll answer you~ My dad..fullstop..He is my idol and he is everythings for me.. Dad and mom will support us in whatever carrier we took.

Okay,lets the story begin...My father's name is Tawith bin Sungkit.He will turn 56 this coming 11th of November 2010. He was born in Kota Belud,Sabah..and he's a Dusun Tindal which is majority of them live in Kg.Tempasuk,Kota Belud,Sabah. ok that's a little bit about dad. nanti saya cerita lagi ok..sorry to mix malay n english here..so that i don't hv to lari2 utk cari kamus..hehe..nanti ilham menulis pun lari juga.

Before took VSS,my father is a Sabah Foundation Regional Manager for Kota Marudu district.where we live now.i mean my family house..he decided to take the VSS offered by the goverment because he wanted to do business and of course want to spent time together with us..He really loves his family and the nature so much...that is his passion.i know that since he was working with the gov pun,my dad sudah buat kolam ikan keliling rumah.you wouldn't believe what my dad had done...i can say he is a 'farmer,gardener cum manager'! cute isn't it?

My home is a truly, "Home Sweet Home"..If you ever come to my house,i mean our (we named our house) "Sella Pink Villa", pasti mau datang lagi.serious ni...ndak tipu..bayangkan tinggal di kawasan rumah yang dikelilingi oleh kolam2 ikan yang besar macam padang bola.then boleh memancing ikan talapia dan terus boleh buat barbeque di atas kolam tersebut.i mean pondok atas kolam la...eee..terus rindu makan ikan talapia bakar! oh i miss home!

Di tepi2 rumah ku pula bapa tanam pelbagai jenis sayur2an dan buah2an seperti kacang panjang, terung, cili, labu, kangkung, betik, kacang bendi dan banyak lagi.Bapa bilang senang,no need to go to the market kalau terdesak.Petik ja di luar rumah..the vege memang senang mau petik because its really next to our house.no need to jalan 2,3 kilometer..what i can say is, bapa sungguh berpandangan jauh..in other words, Berwawasan! yes that is the perfect words for him.

Sejak kecil lagi, bapa suka pelihara haiwan ternakan and pets..percayalah yang kami pernah mempunyai 3 ekor buaya suatu masa dulu..saya ulangi Buaya..bukan buaya darat okeh...ingat lagi bapa kasi makan 3 ekor buaya itu dgn beberapa ekor ayam setiap hari..but i enjoyed watching dad feeding the crocs..what else,oh ya bapa pernah juga pelihara beruang, kancil, pelanduk, burung enggang badak, monyet dan rusa,and of course kambing dan lembu..semua ada lesen ye..amongst all of them saya paling suka dengan rusa.we call our rusa, Max.dia sangat jinak sebab dari kecil lagi kami pelihara dia.hari2 bagi susu guna botol baby...yup the botol baby yang kita beli di kedai tu..sangat comel..sekarang itu semua tinggal kenangan dah..all of them suda di hantar dan di dermakan ke zoo Teluk Sepanggar,KK..yang lembu dan kambing jual la.haiwan2 yang terancam ja ke zoo untuk pemuliharaan.

Ok enough about out pets, lets talk about my dad.. if one of you ever seen or meet my dad, mesti semua org akan tanya, bapa kamu dulu bekas tentera kah? hehehe..soalan itu suda kami jangkakan. muka bapa memang kelihatan garang tapi sebenarnya kelihatan sahaja ya....yang sebenarnya dia amat penyayang,baik hati dan pemurah...i can say that because i'm his daughter...i admit all that..bapa dan mama ku adalah insan yang amat baik di dunia ini bagiku..they will help you even you didn't ask for it..sometimes when i call home,bapa can agak what's the problem im trying to say tapi ndak sanggup mo kasitau.dia amat memahami..

Ingat lagi masa kecil,masa tu ikut bapa pergi ofis dia.when one of his staff tiada duit,means kurang duit belanja sampai dapat gaji....bapa sebagai majikan will offer to pinjamkan duit to his staff.the staff never ask.i think tak ramai majikan yang akan buat macam tu dengan pekerjanya nowadays kan...dia dengan pekerja pula adalah sangat rapat macam adik beradik sampailah ke hari ini..i can see he is so prihatin with all his staff.and his office was so productive sehinggalah di anugerahkan "Pengurus Kawasan Yayasan Sabah Terbaik" pada masa itu...kalau saya jadi pekerja bapa masa tu memang saya akan tabik spring! sebab memang betul bila kita bekerja dalam suasana kekeluargaan,semuanya akan berjaya.

O ya,did i tell you that my dad got his Anugerah from TYT, Tuan Yang Terutama Negeri Sabah? yes..Bapa dapat Anugerah Bintang Setia Kinabalu BSK, yang telah di anugerahkan oleh TYT sabah pada masa tu.masa tu i'm in form 3 kalau ndak silap.I am so proud of you Pa..

Beberapa perkara yang i still remember until now about me and my dad is....masa tu i'm in form 2, kelas sesi petang, when suddenly blackout in the morning...so i cannot iron my uniform..i cried because i don't want to go to school with baju berkedut and all that..pleasee...dulu sangat diva ok..baju berkedut..no school! nanti xglamer.. hahaha..bapa terus cakap "bukan tu baju yg mau belajar" ingat lagi sampai sekarang ayat tu...bapa terus bagi nasihat dan ceramah.itulah sesi yang amat ditakuti oleh kami semua adik beradik.bila bapa start bagi ceramah.sebab paling sekejap pun kami akan dapat ceramah 1 jam..without fail :) so bayangkan jelah..sampai berpeluh2 mendengar.tapi semua nasihat2 bapa itulah yang telah membuatkan kami semua adik beradik berjaya sampai ke hari ini..tengkiu Pa.We love u :)

Pernah lagi suatu masa, masa tu zaman kegawatan ekonomi...keadaan ekonomi keluarga kami amatlah teruk..kalau makan nasi berlaukkan ayam tu kira sudah mewah sbb boleh di kira sebulan berapa kali ja makan ayam...one day,bapa beli ayam utk lauk tengahari...so semua pun makan bersama2..masa baru mau start makan ayam,bapa cakap,"bah, untuk anak2 makan lah yang isi isi ayam...bapa dengan mama makan yang bahagian tulang2 ja.." to tell you the truth...itulah ayat yang amat menyentap jiwa ragaku sampai hari ni.ayat tu mmg xpernah hilang dari ingatan dan sanubari...i cried then and then.di depan nasi masa mau makan.sangat tersentuh dengan ayat bapa tu.tapi mungkin bapa xsedar sebab aku terus lari pergi tandas cuci muka.. (mungkin hari ni baru bapa tau that i cried) sekarang after all the suka duka,pahit maung...bapa dapat mengembalikan ekonomi keluarga kami seperti hari ini.hidup sederhana dan kami bahagia dengan apa yang ada sekarang..syukur Alhamdulillah ke hadrat Illahi... (T_T) sob sob....

I think that's all for now.memang banyak lagi i have to write here..but the time is so jelous with me..besides neidal and yiyen needs me now...next time ok...could all of you imagine i typed this while dukung Neidal? taip sebelah tangan ja..then if he's sleeping, cepat2 sambung taip lagi..never mind..this is all for you dad..all i can say here is,

My Dad is My Hero..
I LOVE him very much..

Pa,we all love you so much from the bottom of our heart...you're the greatest dad on Earth.... Happy Father's day Pa...

Inilah Bapa ku Hero ku yang aku maksudkan tadi :)
.
.
.
.
.
.
.

The one and only,
Mr.Tawith Sungkit.
Our Beloved Father,

Lots of Love from all of us:
your 3 daughters & 3 sons,
Nur al Casino,Noor Faeza Moltha Kartini, Nooryati Septembia Sherly,Richado, Yohan & Noordyana Yohana.

plus everybody that loves you.
because everybody in earth love u dad!

HAPPY FATHER'S DAY 2010 once again..

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

Advertisement

Blog Widget by LinkWithin