Saturday, June 6, 2009

The House That I ever Dream..


~Home Sweet Home~

Suatu masa dulu aku pernah bermimpi untuk memiliki rumah sendiri..
Mimpi tersebut telah pun menjadi kenyataan apabila rumah yang dibeli,telah siap pada bulan June 2007.
Ini bermakna telah genap 2 tahun kami mendiami rumah ini.
Rasanya cepat masa berlalu.
Masa kami (me n hubby) beli rumah ni aku baru berumur 25tahun..
so proud of me sebab dapat beli rumah dalam usia muda..muda ke?
masa sign agreement rumah,orang bank tu siap puji lagi sebab jarang org beli rumah dalam usia muda mcm ni :)
kembang skejap... :p bwekk!


Rumah ni siap tidak sampai 2 tahun seperti dalam perjanjian pemaju perumahan..
sangatlah effektif..
nasib baik,sebab risau juga kalau jadi mcm Taman Klentong tu :)

Rumah ini kami beli masa 'Promosi Hartanah & Perumahan' di Mid Valley pada tahun 2005.
Masa tu tinggal 2 Unit lagi rumah yang belum dibeli.
Kesian juga masa mau beli rumah ni,salesman di booth tu macam xmau melayan kami ja..
Dia pikir kami xda duit ka..aik napa aku tiba2 marah ni..sajukk..


Oleh kerana memang berminat dengan rumah ni,kami tabahkan hati juga bertanya itu ini dgn salesman tersebut..
Dia terus cakap mesti bayar 10% dari harga rumah on Monday..masa tu Friday..
Harga rumah sikit lagi 200K.
sot sikit ni urang sebab bank kan tutup weekend..mulau ..nah tekeluar terus bahasa sabahku :p


Whatever it is,kami bayar deposit rm2000 terus untuk booking rumah tu..
kalau tidak,melepass...

Sebab musabab beli rumah ni:


Berada di lokasi yang strategik..dekat dgn KL,PJ,Putrajaya,KLIA,Klang..
pendek kata tengah2 KL la..
jarang dapat harga rumah kurang 200k kalau di sini.
apa lagi,terus rembat la...

Kawasan Elite pula tu perasan..
tapi memang betul pun..ada 2 padang golf yg memang famous di sini..hehe..
Kota Permai Golf & Country Resort
Kota Kemuning Golf & Country Resort.
Salah 1nya terletak di kawasan depan rumah ku ja..


Keluasan rumah ni..ok la..tapi lupa la pula kaki perseginya :p
rasa2nya macam 18x70cm2 betulka ni?
ishh..xingat la nombor2 ni..
dulu math dapat A2 ja..yay!


Paling best Masterbed room sangat lah besar..
masa mula2 tgk rumah ni,terkejut juga sebab masterbedroom macam hall..
Rumah ni ada 4 bedrooms & 3 bathrooms.


Oklah.puas sudah membebel ni..jom lah kita pura2 tengok rumah c Bingo ni..
lawa ka betul rumah dia ni?
Hmmmm....






My Livinghall
Interior Design by Bingo
Boleh lawan Eric Leong ka?




Tempat menjamu selera
@
tempat blogging :p




Sideview




Upss..ada beg la pula..
xperasan kih..




Hijau itu damai..
yay! sejak bila aku pandai bermadah ni..




Meja makanku..




Tempat minum kupi'..




kampung2 bah..




di beli di puchong jati




meja belajar yiyen
&
kotak mainan nya..




cadang mau buat stor di bawah tangga ni,
tapi belum kesampaian lagi..




makanan nya mana bu'?




pandangan dari atas.
aku perlu memanjat utk mendapatkan hasil gambar ini..




masa ambil gambar ni,yiyen di daycare..
kalau tidak,haruss x menjadi
Casa Impian ku ini..hehehe..




tv ku yang wajib sudah ditukar ke plasma/LCD
tapi xpa la dulu..pelan pelan bah kan..yang penting sudah ada rumah sendiri..cukup la..
p/s: terima kasih do..aku tau nanti ko kasi beli aku kan?? sajukk!




Featured wall Hijau..
Blog pun Hijau..
patutla...



Lukisan itu berharga rm499
tapi aku telah mendapat diskaun 70% sbb sale.
so,bayar rm100+ jer.nasib baik la..
tapi belum puas hati lagi ni..sbb banyak lagi impian2 ku untuk menghias rumah ini..
tunggu la dulu 1 by 1..




some of them..




my kitchen
by
CLS Kitchen Cabinet..



macam kenal ja gambar2 ni..
model di zaman2 remaja?
mengkali..



Our Room
Also
Yiyen's too..




You can see Yiyen sudah standby there..
perasan mau kena ambil gambar..




Cado playing saxophone?
by
Ikea



Yiyen sempat posing..
mau jugak!
Di rumah ini,
hanya masterbedroom ja yang ada aircond..
so minta maafla kepada tetamu yg datang sbb bilik tetamu belum pasang aircond lagi.
nanti c cado mau sponsor juga kan do?? cado lagi..ko baik bah kan do :)




Yiyen's bed
masih tidur dengan parent nya ok..




terus mengantuk tgk bilik ni...




the 3rd bedroom
aka
cheng2's bedroom
masa ni kemas la :p




The 2nd bedroom
aka
bilik Cado
bilik mama,bapa
bilik tetamu..


Thats all about my House..penatkan tengok gambar...
Anyway I am so happy staying in this house..kalau malam memang sunyi..
xdengar pun bunyi2 racing macam tinggal di Puchong dulu..
Tiap2 malam ada racing..benci I!
mau tidur pun susah.


FYI,rumah ini belum di 'renovate' lagi sbb masih puas hati dengan keadaan rumah ini..
dan tidak mau membazir kan wang..
sebenarnya ongkos nya kurang.itulah pasal x mau 'renovate' lagi..
haha!


Oh..lupa pula,
Jemputlah datang ke rumah saya kalau sudi ek..
Kemuning Greenhills2 @ Kota Kemuning
Shah Alam.
p/s: bawak la jajan such as pizza,mc D or KFC..
Sate Kajang pun should be ok...
yay!



~Aramai Ti~


6 comments:

  1. It's very fulfilling to owned our own home. I still remember when I bought my 1st house at 21... bank pun mcm inda mou kasi loan. Later I sold that house & bought an apartment instead... senang mo jaga, inda payah putung rumput di garden :-) muahahaaha

    ReplyDelete
  2. It's true kak...
    wow! 21tahun ka? bestnya...
    depan rumah aku ni kak,rumput dia sekangkang kera ja :p..
    so mmg xpayah potong rumput...

    ReplyDelete
  3. Awak..bila baca ur blog baru perasan..kita penah berjiran tahun lepas..ops..thun ni sy da transfer ke Penang..tp weekend still ulang alik ke sana..like ur blog...

    ReplyDelete
  4. Salam.. Birufirus..
    OMG! baru perasan comment u yang dah 2 tahun ni..
    so sorry.. bila baca blog balik baru nampak..

    owh yeke? kita pernah berjiran? awak rumah yg mana satu ye?

    hehe..sorry saya xperasan..

    ReplyDelete
  5. dekat ngnmy house...me @ kota kemuning..bolehlaa jumpaaa berkenalan heheheh :)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

Advertisement

Blog Widget by LinkWithin