Sunday, April 13, 2014

Buah Avocado dan khasiatnya.


Salam Ahad semua. Sejak kecil selalu minum atau makan buah Avocado. Senang nak dapat sebab arwah nenek ada tanam di belakang rumah dia. So Harini nak share dengan semua khasiat Avocado. Saya paling suka buat jus avocado campur susu pekat dengan air sejuk. Memang sedap tak terhingga tau!
Cubalah. Senang nak buat, sedap dan tinggi khasiatnya.

Sepuluh sebab kebaikan buah Avocado













Buah boleh melindungi penyakit seperti dibawah:


Prostat Kanser Pencegahan

Avokado telah ditunjukkan untuk menghalang pertumbuhan
kanser prostat.

Kanser Pertahanan Lisan

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa sebatian tertentu
dalam avokado dapat untuk mencari pra-kanser dan kanser
sel-sel kanser mulut dan memusnahkan mereka tanpa
merosakkan sel-sel yang sihat.

Perlindungan Kanser Payudara

Alpukat, seperti minyak zaitun, adalah tinggi dalam asid
oleik, yang telah ditunjukkan untuk mencegah kanser
payudara dalam banyak kajian.

Kesihatan Mata

Avokado mempunyai lebih banyak lutein karotenoid
apa-apa selain buah-buahan yang lain yang biasa dimakan.
Lutein melindungi degenerasi makula dan katarak, dua
melumpuhkan penyakit mata yang berkaitan dengan usia.

Kolesterol Rendah

Avokado adalah tinggi dalam beta-sitosterol, sebatian yang
telah ditunjukkan untuk mengurangkan paras kolesterol.
Dalam satu kajian, 45 sukarelawan mengalami penurunan
purata kolesterol sebanyak 17% selepas makan avokado
hanya satu minggu.

Kesihatan Jantung

Satu cawan alpukat mempunyai 23% daripada nilai harian
yang disyorkan folat. Kajian menunjukkan bahawa orang
yang makan diet kaya dengan folat mempunyai insiden yang
lebih rendah daripada penyakit jantung daripada mereka yang
tidak. Vitamin E, lemak monotaktepu, dan glutation dalam
alpukat juga besar untuk jantung anda.

Pencegahan Strok

Tahap folat dalam alpukat juga perlindungan terhadap
angin ahmar. Orang yang makan diet kaya dengan folat
mempunyai risiko yang jauh lebih rendah daripada strok
berbanding mereka yang tidak.


Penyerapan yang lebih baik Nutrien Penyelidikan telah
mendapati bahawa nutrien tertentu diserap dengan lebih baik
apabila dimakan dengan alpukat. Dalam satu kajian, apabila
peserta makan salad yang mengandungi avokado, mereka
menyerap lima kali ganda jumlah karotenoid (kumpulan nutrien
yang termasuk lycopene dan beta karotena) daripada orang-orang
yang tidak termasuk avokado.

Source Glutathione

Avokado adalah sumber yang sangat baik glutation, antioksida
penting bahawa penyelidik mengatakan adalah penting dalam
mencegah penuaan, kanser, dan penyakit jantung.

Vitamin E

Avokado adalah buah yang terbaik sumber vitamin E, vitamin yang
penting yang melindungi daripada banyak penyakit dan membantu
mengekalkan kesihatan keseluruhan



No comments:

Post a Comment

Advertisement

Blog Widget by LinkWithin